More

  Djeca sa blagim simptomima kovida-19 ili bez njih mogu da budu prenosioci

  spot_imgspot_img
  Autor teksta: CNN (preuzeto sa Portala N1 televizije)

  Djeca sa blagim simptomima mogu da prenesu kovid-19, ali i ona koja nemaju simptome, pokazuju nedavno objavljeni podaci o traženju kontakata iz tri ustanove za njegu djece u Juti.

  Kako se navodi, 12 djece dobilo je kovid-19 u ustanovi za njegu i čuvanje djece i prenijelo ga na najmanje 12 osoba van ustanove, uključujući članove porodice, piše CNN.

  Podaci pokazuju da djeca mogu da prenesu virus iz dječjih ustanova za brigu o djeci do svojih domova, pišu istraživači u izvještaju koji su objavili Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

  Istraživači su analizirali podatke o traženju kontakata od 184 osobe povezane sa tri ustanove za brigu o deci u okrugu Salt Lake od aprila do jula.

  Pronašli su najmanje dvoje dece koja nisu imala simptome, ne samo da su se zarazili virusom, već su ga prenijela drugim ljudima, uključujući jednu majku koja je bila hospitalizovana. 

  Jedno osmomjesečno dijete prenijelo je virus na oba roditelja. Istraživači kažu da su dvije epidemije u ovoj ustanovi započele sa osobljem koje je imalo kontakte u porodicama koje su bile zaražena virusom. 

  Istraživači kažu da traženje kontakata i blagovremeno testiranje na  kovid-19 za one koji su u dječijim ustanovama, uključujući asimptomatske osobe, mogu da pomognu u sprječavanju širenja virusa.

  Oni preporučuju upotrebu maski za lice, posebno za osoblje koje radi u centrima za brigu o djeci sa djecom mlađom od dvije godine, koja su premlada za nošenje maski.

  Čitano

  Povezani članci