More

  Djeca glavne žrtve trgovine ljudima u Brčko distriktu

  Djeca su glavne žrtve trgovine ljudima u Brčko distriktu, govore to podaci nadležnih institucija.

  Pod nadzorom Tužilaštva, Policija trenutno vodi istragu u tri slučaja trgovine ljudima. Riječ je o iskorištavanju šest maloljetnih žrtava radi prosjačenja.

  U 2020. godini su evidentirana dva slučaja trgovine ljudima, u kojima su podignute optužnice za iskorištavanje dvoje djece u svrhe prosjačenja i prisilnog braka.

  Podići svijest građana

  Danas se obilježava Svjetski dan trgovine ljudima, čiji cilj je podići svijest građana o ovom društvenom problemu.

  Povodom ovog datuma, na Trgu mladih u Brčkom je upriličena podjela promotivnog materijala, a nuđeni su i anonimni upitnici koji su se ticali informisanosti građana o ovom fenomenu.

  Policija i Koordinaciono tijelo za borbu protiv trgovine ljudima u Distriktu ovim aktivnostima žele edukovati stanovništvo, kako bi nadležnim institucijama mogli prijaviti slučajeve trgovine ljudima.

  Planirano je provođenje sličnih aktivnosti i u institucijama, posebno školama te online putem.

  “Borba protiv trgovine ljudima nije samo odgovornost organa vlasti i svako može da pomogne u rješavanju ovog društvenog problema”, naglasili su iz Policije.

  Potencijalni trgovci ljudima mogu biti: članovi porodice, posrednici u nalaženju poslova, vlasnici firmi, kriminalne mreže, dok žrtve mogu biti: žene, djeca i muškarci prisiljeni, prevareni ili navedeni na prostituciju kao i bilo koji drugi oblik rada ili eksploatacije.

  Novinar: Adis Mujdanović
  Fotoreporter: Samir Tukulj

  Čitano

  Povezani članci