More

  Divanhana u Brčkom: Nakon restorana dostupan i hotelski smještaj

  - Advertisement -

  Medžlis Islamske zajednice Brčko već duže vrijeme uspješno realizira nekoliko vakufskih projekata koji za cilj imaju revitalizaciju ne samo Kučukalića već i drugih vakufa koji su egzistirali na ovom području. Uspjeh kojim se može pohvaliti Medžlis IZ Brčko nastao je trudom i angažmanom njegovog rukovodstva ali i zalaganjem i podrškom svih institucija i ustanova Islamske zajednice. Prije dvije godine imali smo priliku čitati o vakufskom projektu Medžlisa IZ Brčko koji je podrazumijevao otvaranje restorana i hotela. Danas, upornošću i predanošću ovoj ideji u centru Brčkog, prekoputa Bijele džamije, imamo otvoren restoran i hotel.

  Prije dvije godine pisali smo o Brčkom, jednom od najljepših i najzanimljivijih gradova u BiH po svojoj povijesti, prirodnim ljepotama i kulturno-historijskom naslijeđu, među kojima je, svakako, i specifična arhitektura. Oni koji vole posjetiti ovaj grad na Savi znaju koliko ovom gradu nedostaje smještaj, zapravo hotel i restoran koji ne ostavljaju dilemu da li je sve halal. Također, nakon posjete Bijeloj džamiji mnogima nedostaje mjesto gdje bi u blizini mogli nastaviti druženje. To je jedan od razloga zašto je Medžlis Brčko odlučio omogućiti uslove za otvaranje jednog modernog restorana u zgradi nekadašnje Ruždije medrese i omogućiti putnicima i turistima udoban hotelski smještaj.

  Ko radi, ne gubi vrijeme

  Nakon što je prošle godine otvoren restoran, u ovoj 2023. godini počeo je raditi i hotel u istoj zgradi. Naime, restoran je smješten u prizemlju zgrade nekadašnje Ruždije medrese. Na ovaj način oživljava se prvobitna namjera vakifa, a to jeste da ova zgrada bude stjecište znanja, ali i izvor prihoda za tu obrazovnu ustanovu. Nekada su u prizemlju ove zgrade bili dućani za iznajmljivanje, a na spratu medresa. Sada je u prizemlju restoran s velikim kapacitetom i ljetnom baštom, na spratu vrtić Islamske zajednice – kako bi se oživjela i zadržala obrazovna namjena same Ruždije medrese, a zadnji sprat je pretvoren u hotelske sobe i apartmane.

  Inače, ova zgrada je jedan od vakufa porodice Kučukalić. U periodu Austro-Ugarske u Brčkom je živio vakif Alija Kučukalić, doseljenik iz Čačka, i za sada najveći vakif Brčkog i okoline. Uvakufio je mnoga dobra, a najznačajniji njegov pojedinačni vakuf je Ruždija medresa. Njegovi sinovi su uvakufili objekat koji je u to vrijeme bio u funkciji mektebi-ibtidaijje, a danas je taj objekat u funkciji obdaništa Evlad, tako da mu je skoro vraćena ista uloga.

  „Privredno društvo Bosava Brčko formirano je prije dvije godine. Restoran ‘Divanhana’ je pokrenut 2021. godine, a 31. januara smo stavili u funkciju i hotel u sklopu ovog objekta. Restoran se prostire na oko 400 kvadratnih metara, dok hotel ima osam dvokrevetnih soba i dva apartmana. Ovo društvo, komercijalnog karaktera, zapošljava 21 osobu“, kazao je direktor privrednog društva Bosava Sabahudin Ravkić.

  Restoran je već prepoznat u gradu kao prelijepo mjesto za druženje i poslovne sastanke. Pored restoranske prostorije otvorenog tipa, tu je i VIP sala, u kojoj se može u ugodnom ambijentu održavati poslovni sastanak i ručak.

  „Svi koji žele prenoćiti u Brčkom i žele pronaći ugodan hotelski smještaj s halal hranom mogu pronaći ponudu na našoj Facebook stranici Divanhana Cafe & Restaurant Brčko, a uskoro ćemo biti registrovani na Bookingu i drugim servisima za pružanje hotelskih i turističkih usluga i informacija“, objasnio je direktor Ravkić.

  Atraktivna lokacija

  Ruždija je sagrađena u austrougarskom stilu s površinom 1.350 kvadratnih metara u centru Brčkog. Objekat je nacionalizovan 1959. godine, a u njemu je jedno vrijeme bila smještena tehnička škola. Bila je značajno oštećena tokom agresije na BiH i bilo je potrebno osnovno saniranje, dok je za privođenje krajnjoj namjeni bila potrebna značajna rekonstrukcija. Kao vakuf vraćena je Islamskoj zajednici nalogom nekadašnjeg supervizora za Brčko Raffija Gregoriana. Prema riječima glavnog imama Medžlisa Brčko Mustafa-ef. Gobeljića vrijeme i prilike su uvjetovali da se otvori restoran i hotel.

  „Nadali smo se da ćemo imati priliku i da će neki od fakulteta biti zainteresiran za ovu zgradu. U tom smislu u potrkovlju smo pripremili deset prostorija, osam profesorskih kabineta i dva informatička kabineta, a u srednjem dijelu zgrade nekoliko predavaona. Kako je vrijeme prolazilo i uslijed svih ovih demografskih kretanja došli smo na ideju da izvršimo prenamjenu prostora. U međuvrememenu smo dali sprat zgrade obdaništu Evlad koje se neprestano širilo. Nakon što smo konsultirali muftiju i ljude iz struke krenuli smo u pripremu restorana u prizemlju, a hotelskih soba u potkrovlju. Četvrti dan Kurban-bajrama otvorili smo restoran, koji vrlo uspješno radi, a u povodu održavanja sjednice Vijeća muftija stavili smo u funkciju i ovaj hotelski smještaj koji je otvoren za sve posjetitelje“, kazao je efendija Gobeljić.

  Otvorenjem restorana i hotela nastavit će se podrška u organizaciji svih vjersko-prosvjetnih aktivnosti u Brčkom, za čiji rad je vakuf od neizmjerne važnosti. Inače, ovaj Medžlis je jedan od najuspješnijih medžlisa Islamske zajednice, što svjedoči i njegovo obdanište Evlad o kojem smo više puta pisali i koje može biti regionalni primjer predškolskog obrazovanja.

  Vakuf.ba//Otisak.ba

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  forty eight − = 41