More

  Distrikt jedina zajednica koja još nema sektorsku strategiju razvoja poljoprivrede

  Radi se na razvijanju strategije za razvoj poljoprivrede.

  - Advertisement -

  Danas se u Brčkom, u organizaciji Instituta za razvoj i unapređenje poljoprivrede u BiH, govorilo o strategiji poljoprivrednog razvoja. Ispred Instituta su kazali da je ovo kruna aktivnosti od prije dvije godine, kada je posredstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa organizaciji FAO upućen zahtjev za izradu strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja.

  Organizacija UN-a za hranu i poljoprivredu poznata pod nazivom FAO pozitivno je odgovorila na pomenuti zahtjev od prije dvije godine te je, bez obzira na duge procedure, sada došlo do faze kada je projekat u izradi, te počinje implementacija izrade strategije.

  “To je strategija razvoja poljoprivrede i ruralnog razvoja, vi znate, vjerovatno, da postoji i strategija za period 2008. i 2013. godine, međutim, ta strategija je usvojena od strane Vlade, ali od strane Skupštine nikada nije, obzirom da je baš u tom vremenu došlo do promjene vlasti”, rekao je Mehmed Raščić, šef Pododjeljenja za analizu, administrativnu podršku i ruralni razvoj.

  Raščić je istakao da je Distrikt jedina zajednica koja još nema sektorsku strategiju razvoja poljoprivrede, dok je entiteti imaju.

  “Strategija, kao strategija – mi sad ne znamo koji će biti ciljevi. Znači, svaka strategija sadrži prvo analizu stanja, počevši od socio-ekonomske analize, analize poljoprivrednih usjeva, šumskog zemljišta s aspekta ekologije, itd. Nakon toga, počevši od same proizvodnje, preko prerade, do plasmana. Nakon što izvršimo uvid u stanje, onda ćemo ići da vidimo u kojim pravcima da se dalje razvija. Ne možemo sada unaprijed reći koji su to pravci, da li je to stočarstvo, povrtlarstvo, da li je to voćarstvo”, rekao je Raščić.

  Sve ovo se radi sa ciljem unapređenja i razvoja poljoprivrede, konkurentnosti poljoprivrednih proizvođača i ruralnog razvoja.

  “Na zahtjev vlasti Brčko distrikta angažovani smo kako bismo pomogli u pripremi ove strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja. Njeni ciljevi su da se ojača proizvodnja i konkurentnost poljoprivrednih proizvođača na području Brčko distrikta, da se unaprijedi njihov životni standard, produktivnost, kvaliteta proizvoda i sami prihodi koji se ostvaruju kroz poljoprivrednu proizvodnju”, rekao je Morten Kvistgaard, organizacija za hranu i poljoprivredu FAO.

  Kvistgaard je istakao da su sve ovo važni ciljevi, ne samo za Brčko nego i za BiH i svaku drugu regiju. Uloga organizacije jeste da se utvrde slabosti i prednosti Brčko distrikta, te da se na tome radi.

  “Pored ovog pristupa finansijskim sredstvima EU o kojima sam govorio, ono što je posebno važno, ne samo za Brčko distrikt nego i za cijelu BiH, jeste da se kroz ovakve strateške okvire obrađuju i druga pitanja koja podrazumijevaju sigurnost hrane, zaštitu okoliša, jednake prilike koje će se osigurati za sve kategorije – muškarce, žene, mlade naravno te različite etničke, odnosno nacionalne skupine”, zaključio je Kvistgaard.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceBDC TV

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  eleven ÷ = eleven