Distrikt Brčko: Septembarske reforme zavise od političkih odluka donesenih u julu

  Supervizor za BDBiH Michael Scanlan (Foto: Arhiva)

  Realizacija preuzetih reformskih obaveza u okviru postojećih rokova, uključujući i prečišćavanje biračkih spiskova, te snažan odgovor na svaku zloupotrebu javnih sredstava u svrhu kampanje ili drugih vidova korupcije pomoći će da se učvrsti integritet izbornog procesa i omogući provođenje tematski zasnovane izborne kampanje, izjavio je prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko Distrikt, Michael Scanlan, prilikom  posjete Brčkom u ponedjeljak.

  Supervizor se sastao sa gradonačelnikom i zamjenikom gradonačelnika, Sinišom Milićem i Antom Domićem, kao i potpredsjednikom Skupštine Distrikta, Ivom Filipovićem, te sa predsjednikom Osnovnog suda Brčko Distrikta, Jadrankom Grčevićem i predsjednikom Apelacionog suda, Damjanom Kaurinovićem.

  Na svim sastancima, supervizor je sve vrijeme nosio masku te poziva građane Distrikta da se striktno pridržavaju uputstava koje nadležni organi izdaju u vezi sa covidom, uključujući nošenje maske i socijalno distanciranje.

  Supervizor je u razgovoru sa gradskim i skupštinskim zvaničnicima naglasio koliko je važno da se proces usvajanja tri ključna zakona – o udruženjima i fondacijama, o mirnom okupljanju i o nacionalnim manjinama – okonča u septembru.

  U ovoj fazi, u Skupštini je usvojen jedino Nacrt zakona o javnom okupljanju u prvom čitanju, dok druga dva zakona u formi nacrta još uvijek čekaju, a ostale su još samo dvije sedmice do kraja jula.

  Prije kraja mjeseca vlasti bi također trebale krenuti sa osnivanjem radne grupe zadužene za izradu nacrta zakona o sukobu interesa. Supervizor je podsjetio sugovornike da su OSCE, EU i OHR spremni da pruže tehničku pomoć radnoj grupi, kako je naglašeno prošle sedmice u pismu koje je ambasadorica OSCE-a uputila organima Distrikta.

  Supervizor je također skrenuo pažnju na to da je rok za uspostavu javnog registra primanja zaposlenika iz javnog sektora drugi august.

  Što se tiče izbora, supervizor je ponovio da je zakonska obaveza lokalnog nivoa vlasti da prije svakih izbora revidira birački spisak. Dodao je da bi bilo krajnje neprikladno kada vlasti Brčkog tu obavezu ne bi shvatile ozbiljno. OSCE je spreman pomoći vladi ukoliko Skupština Distrika iskoristi predstojeći rebalans budžeta kako bi obezbijedila potrebna sredstva.

  Na sastancima sa Jadrankom Grčevićem i Damjanom Kaurinovićem, supervizor je istakao da, kako bi se iskorijenila korupcija u Distriktu, cijela zajednica, policija, tužilaštvo i sudovi moraju ispuniti svoje zadatke.. Nakon donošenja osuđujuće presude, od ključne je važnosti da se izrekne konsekventna kazna, jer samo konsekventne kazne mogu djelovati kao smislena preventiva korupcije. 

  “Teško je shvatiti kako osobe koje su ukrale javni novac i izdale povjerenje javnosti mogu jednostavno vratiti taj novac i vratiti se na posao, ili dobiti kaznu kraću od šest mjeseci i onda biti u prilici da se vrate na javnu funkciju. Sudovi moraju poslati nedvosmislenu poruku da će državni službenici ili političari koji izdaju javno povjerenje i pokradu javna sredstva biti osuđeni na strogu kaznu. Zašto bi se međunarodni donatori angažirali na projektima u Brčkom, ukoliko nema takvih poruka?,” dodao je supervizor.

  Autor: Ured visokog predstavnika (OHR)
  --