More

  Diskriminacija Rohinja – nivo nehumanog aparthejda

  Mijanmar je izložio Rohinja muslimane dugotrajnoj diskriminaciji i progonima, navodi Amnesty International.

  Mijanmar je izložio Rohinja muslimane dugotrajnoj diskriminaciji i progonima, koji su narasli na nivo “nehumanog aparthejda”, ocijenila je svjetska organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International.

  U izvještaju ove organizacije, sastavljenom nakon dvije godine rada, detaljno je opisan život pripadnika Rohinja u Mijanmaru i navodi se da su njihov život u Mijanmaru i diskriminacija prema njima znatno pogoršani u posljednjih pet godina, prenio je AP.

  Čelnica Mijanmara Aung San Suu Kyi izjavila je da se nada da će razgovori s Bangladešom ove sedmice za rezultat imati usvajanje memoranduma o razumijevanju o sigurnom povratku Rohinja muslimana koji su izbjegli iz Mijanmara u Bangladeš tokom posljednja tri mjeseca, prenosi Tanjug.

  Zaustavljanje nasilja

  Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres ranije je izjavio da je apsolutni prioritet zaustaviti sve nasilje protiv Rohinja muslimana u Mijanmaru i dozvoliti im da se vrate u svoje domove i steknu legalan status.

  Guterres je rekao da UN zahtijeva neometan humanitarni pristup svim područjima u saveznoj državi Rakhine u Mijanmaru, gdje je više od 600.000 Rohinja živjelo prije masovnog egzodusa u Bangladeš.

  “Ono što se dogodilo velika je tragedija. Nivoi nasilja i užasa koji su počinjeni nešto su o čemu ne smijemo šutjeti”, rekao je Guterres, prenio je AP.

  Više od 600.000 pripadnika ove manjinske muslimanske etničke grupe pobjeglo je od nasilja u sjevernoj mijanmarskoj državi Rakhine od augusta, čime je ukupan broj Rohinja izbjeglica u Bangladešu porastao na gotovo 900.000, uključujući one koje su pobjegli prije najnovijeg talasa nasilja.

  Rohinja izbjeglice u ogromnom su broju pohrlile u Bangladeš nakon što su napadi na mijanmarske snage sigurnosti u državi Rakhine izazvali snažan odgovor vojske protiv te zajednice.

  SourceAgencije

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  three × = 21