More

  Direktor Zdravstvenog centra Brčko optužen za zloupotrebu položaja

  On je kao odgovorna osoba u Brčko distriktu optužen za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja, dok je pravna osoba koju je zastupao označena odgovornom za isto djelo.

  - Advertisement -

  Tužilaštvo Brčko distrikta Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv dr Nihada Šibonjića zbog sumnje da je zaključivanjem i izvršenjem nezakonitih ugovora o volontiranju u Javnoj zdravstvenoj ustanovi “Zdravstveni centar Brčko” zloupotrijebio položaj ili ovlaštenja direktora.

  Šibonjić je optužen da je prije dvije godine suprotno propisima o radu zaključio više desetina ugovora o obavljanju volonterske prakse uz obavezu volontera da plaćaju naknadu Zdravstvenom centru, čime je toj ustanovi protivzakonito pribavio imovinsku korist u iznosu većem od 20.000,00 konvertibilnih maraka, saopćeno je iz Tužilaštva.

  Pored toga, Tužilaštvo Distrikta je istom optužnicom pokrenulo postupak utvrđivanja odgovornosti ove javne ustanove, kao pravne osobe, koja je raspolagala protivpravnom imovinskom koristi pribavljenom izvršenjem krivičnog djela.

  “Optuženom Nihadu Šibonjiću stavlja se na teret da je bez pravnog osnova i suprotno procedurama zaključio blizu 40 ugovora o obavljanju volonterske prakse, na osnovu kojih je od doktora medicine i drugih medicinskih radnika bez prethodnog radnog iskustva naplaćivao mjesečnu naknadu u iznosu od po 200,00 KM. Istragom je utvrđeno da je, pozivajući se na takve ugovore, ova zdravstena ustanova volonterima na praksi mjesečno ispostavljala račune naplativši od svakog volontera pojedinačno i do 1.200,00 KM. Na ovaj način postupljeno je suprotno odredbama Zakona o radu, te Pravilnika o zapošljavanju i Pravilnika o radnim odnosima ove ustanove”, navedeno je u optužnici uz preciziranje prekršenih odredbi.

  Šibonjić je, kao tadašnji direktor Javne zdravstvene ustanove, postupajući u ime i u korist te pravne osobe, iskoristio svoja službena ovlaštenja da drugom pribavi imovinsku korist, drugom nanese kakvu štetu i teže povrijedi prava drugog, zaključuje se u ovom optužnom aktu Tužilaštva Distrikta.

  Potvrđena optužnica

  S tim u vezi, on je kao odgovorna osoba u Brčko distriktu optužen za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja, dok je pravna osoba koju je zastupao označena odgovornom za isto djelo.

  Podizanjem optužnice u ovom slučaju Tužilaštvo je zatražilo da se od Zdravstvenog centra oduzme imovinska korist pribavljena krivičnim djelom u ukupnom iznosu od 23.200,00 KM.

  Nakon prosljeđivanja Osnovnom sudu Distrikta, optužnica je u fazi prethodnog saslušanja u cjelosti potvrđena.

  Za teži oblik krivičnog djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, koje Tužilaštvo stavlja na teret prvooptuženom, propisana je kazna zatvora u trajanju od jedne do deset godina.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  1 KOMENTAR

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  eighty ÷ = 16