Direktor Poreske uprave Brčko distrikta: Nema nikakvih smetnji u procesu fiskalizacije

  "Već od danas će se naši poreski obveznici moći obraćati svojim serviserima ili proizvođačima", naglasio je on.

  Lijevo Safet Rizvanović, desno Miodrag Trifković (Fotoreporter: Kristian Bilić / Otisak.ba)

  Novinar: Adis Mujdanović

  Direktor Poreske uprave Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Miodrag Trifković kazao je danas na konferenciji za medije u brčanskoj Gradskoj vijećnici da je ova institucija u potpunosti spremna te da nema nikakvih smetnji u procesu fiskalizacije u ovoj lokalnoj zajednici.

  “Već od danas će se naši poreski obveznici moći obraćati svojim serviserima ili proizvođačima”, naglasio je on.

  Poreski obveznik treba da izabere fiskalni uređaj kod ovlaštenog proizvođača, koji je dobio saglasnost od strane Direkcije za finansije Distrikta.

  “Svi učesnici fiskalizacije moraju da sinhronizuju svoj rad, kako bi inicijalna fiskalizacija mogla biti provedena u određenom roku koji je definisan Odlukom o dinamici fiskalizacije”, izjavio je predsjednik Komisije za fiskalizaciju Safet Rizvanović.

  On je naveo da poreski obveznici moraju da kupe i posebno obrate pažnju na adekvatan fiskalni uređaj prema svojim potrebama te da nema razloga da kupuju nešto što nije primjereno i srazmjerno njihovom obimu poslovanja.

  “Poreski obveznik nema nikakvih obaveza prema Poreskoj upravi u smislu obraćanja, podnošenja zahtjeva, dolaženja u Poresku upravu itd. Ovaj sistem je to riješio veoma efikasno i funkcionalno. Sve podatke dostavljaju svom serviseru, a on u ime poreskog obveznika radi zahtjev za inicijalnu fiskalizaciju”, pojasnio je.

  Istakao je da je za legalan fiskalni proizvod potrebna potvrda u vidu odgovarajućeg fiskalnog broja.

  “Kada Poreska uprava dobije zahtjev za fiskalizaciju, ona mora organizovati u roku od 24h plombiranje, gdje prisustvo poreskog obveznika nije obavezno. Zajedno sa serviserom se provodi inicijalna fiskalizacija na način da se ovlašteno lice Poreske uprave uvjeri u vjerodostojnost podataka koje je proizvođač dostavio Poreskoj upravi i na osnovu toga stavlja plombe, te serviser na kraju stavlja servisersku plombu. Ovlašteno lice Poreske uprave izrađuje rješenje s kojim serviser odlazi kod poreskog obveznika i u skladu sa njihovim ugovorom on odrađuje zakonski obavezne radnje, a to je spajanje putem terminala na server Poreske uprave, gdje se ostvaruje dvosmjerna komunikacija između fiskalnog uređaja i servera Poreske uprave, tako da Poreska uprava dobija svakodnevne izvještaje, ali u isto vrijeme može uputiti zahtjev za presjek stanja. Poreski obveznik je dužan u roku ne dužem od dva dana započeti voditi evidenciju preko fiskalnog uređaja”, naveo je Rizvanović.

  Sve informacije o ovom sistemu se mogu naći na stranici df.bdcentral.net u rubrici Fiskalizacija.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ÷ 10 = one