More

  Dijaspora svojim novcem (ne) čuva socijalni mir u BiH

  U rodnom kraju odmaraju, ali i razvijaju biznis.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Grad Prijedor ljeti ima blizu 20 hiljada stanovnika više. Većina njih iz germanskih i skandinavskih zemalja stiže u Kozarac. U rodnom kraju odmaraju, ali i razvijaju biznis. Baš u Kozarcu je otvoren Biznis centar koji će uz pomoć USAID-a biti podrška potencijalnim investitorima iz dijaspore.

  Borka i Kadir Đonlagić milione franaka iz Švajcarske uložili su u golu ledinu. Svjesni su da im se uloženi novac nikada neće vratiti. Ipak Crnogorka i Bosanac, pravoslavka i musliman, ne kaju se zbog povrataka u BiH.

  “Ulaganja je bilo baš puno, a jesmo li se pokajali, pa kad imam ovakvog supruga ne mogu se nikada pokajati. Dolaze trenuci kada nas savlada negativna energija”, otkriva Borka Đonlagić, BK Oaza Kamičani, Prijedor.

  Energija, ali električna, problem je Đonlagićima. Svoje etno selo napajaju agregatom, jer lokalna mreža puca. Za novu trafostanicu kažu tražili su im 50.000 KM.

  “Struju koju posjedujemo radimo sa agregatom, u 21. vijeku. Vodu smo sami radili, cestu nismo dobili, a ja svaki dan sjednem u traktor i pustim cisternu vode, šest cisterni da nema prašine ovdje. Znači podršku ni od koga nemamo”, ističe Kadir Đonlagić, BK Oaza Kamičani, Prijedor.

  Samo agregat dnevno troši 300 do 400 litara nafte. Štetu pravi i buka koja tjera probirljive goste. Lokalne vlasti kažu da prepoznaju potencijal dijspore.

  “Do sada preko 10 investitora iz dijapore investiralo je u Prijedor. Imamo tu 100 zaposlenih”, kaže Rade Rosić, Odjeljenje za privredu Grada Prijedor.

  Više detalja na ovom linku.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceN1

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  thirty three − = thirty one