Diana Zelenika: Brčko je idealan obrazac mogućnosti funkcioniranja nacionalnih odnosa u BiH

Posjetu je započela polaganjem cvijeća na Spomen-obilježju poginulim hrvatskim braniteljima u centru grada, a nakon toga je održala sastanak sa članovima brčanske Organizacije HDZ-a 1990, u prostorijama ove stranke u Brčkom.

[Otisak.ba]

Kandidatkinja Hrvatske demokratske zajednice 1990 (HDZ 1990) za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine Diana Zelenika danas je posjetila Brčko distrikt.

Posjetu je započela polaganjem cvijeća na Spomen-obilježju poginulim hrvatskim braniteljima u centru grada, a nakon toga je održala sastanak sa članovima brčanske Organizacije HDZ-a 1990, u prostorijama ove stranke u Brčkom.

U izjavi za medije rekla je kako se određene stvari u Bosni i Hercegovini trebaju promijeniti.

„Brčko je idealan obrazac mogućnosti funkcioniranja nacionalnih odnosa u Bosni i Hercegovini i omogućavanje pune političke ravnopravnosti i mogućnosti biti drugi i drugačiji. To je ono što je i moja želja u  Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, prvenstveno podići ugled Bosne i Hercegovine u svijetu na način da više ne dolaze disonantni tonovi i svađe naših članova Predsjedništva“, navodi Zelenika.

Smatra da kroz ingerencije člana Predsjedništva može, na više načina, obrazac Distrikta sprovesti i na višim nivoima.

„Moja vječita poruka je ne vraćati se u prošlost, ne graditi osobni interes na nacionalnim floskulama, nego omogućiti puni prosperitet Bosne i Hercegovine na najbolji mogući način, a najbolji vid toga jeste ekonomska diplomacija“, ističe ona.

Dr Diana Zelenika je stava da „mi imamo pametne ljude, dobre gospodarstvenike i ozbiljne gospodarske subjekte, ali  im nedostaje promocije u svijetu“.

„Treba sklapati poslove, dovoditi strane investitore i na taj način omogućiti, odnosno zaustaviti ovaj egzodus mladih i pametnih ljudi iz naše domovine“, kazala je Zelenika.

Stava je i da je jako bitno zapošljavati kompetentne kadrove u javnim službama, kao i da ima nultu toleranciju za stranačko i porodično zapošljavanje u institucijama ove države.

„Imamo kompetentne ljude koji su legalno stekli svoje diplome za razliku od onih copy-paste šablona. Takve ljude i vrhunske kadrove, ukoliko budemo zapošljavali u svim resorima od veleposlaničkih mjesta do sigurnosnih, finansijskih i svih drugih koji su u ingerenciji člana Predsjedništva, ja očekujem da možemo postići uzlet i da taj naš put prema NATO-u i europskim integracijama ubrzamo a ne da to bude po principu idući tjedan, a da se taj idući tjedan otegne na godinu i nešto“, rekla je ona novinarima.

Tomislav Stjepanović, predsjednik Organizacije HDZ-a 1990 za Brčko distrikt, zahvalio se dr Diani Zeleniki na posjeti Brčko distriktu.

„HDZ 1990 pokazuje ozbiljnost samim tim što je na svim razinama vlasti za Opće izbore predložio svoje kandidate i na ovaj način daje Hrvatima alternativu, mogućnost kvalitetnijeg izbora da napokon Hrvati za svog člana Predsjedništva imaju ženu i čini mi se da je to po prvi put da se kandidira osoba koja ima realne izglede da bude član Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda“, ističe Stjepanović.

[Otisak.ba]

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

three + one =