More

  DF Brčko: Zakon o lovstvu

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Lovostaj u Brčko distriktu traje od 2010. godine zbog nesaglasnosti vlasti vezano za sprovođenje Zakona o lovstvu. Ovaj detaljan zakon je donešen 2015. godine, te je dopunjen i izmijenjen 2018. godine. Sav uložen „trud“ zakonodavstva Distrikta je, hajmo reći, badava, obzirom da nikada nije praktično stupio na snagu. Ovakvo nesprovođenje bitnog zakona je samo jedan problem u nizu koji Vlada Brčko distrikta nije u stanju da riješi. Sa druge strane, podjela budžeta joj ide kao od ruke, te je Vlada u tom zadatku najvrijednija.

  Zakon o lovstvu je poslužio kao jedan od mnogih instrumenata hipnotisanja naših građana kako bi pomislili da Brčko distrikt napreduje kao zajednica. Pitamo se, a i Vas, koliko ima sličnih zakona koji su donešeni, ali nikada nisu izvršeni?

  Lovački savez, u kome bi sva lovačka društva trebala biti registrovana, nikada ni sam nije registrovan. Tako da je ukupno 17 lovačkih društava registrovano prema propisima o udruženjima i fondacijama koji omogućavaju formiranje društa sa najmanje 3 lica. Sa druge strane, Zakon o lovstvu zahtijeva da svako lovačko udruženje posjeduje najmanje 300 članova. Pored toga da lovački savez nije registrovan, niko nema informaciju koliko lovišta postoji u Distriktu. Samo neznanje o broju lovišta znači da je lovišta nemoguće podijeliti društvima.

  Sve gore navedeno znači da registrovana lovačka udruženja nisu u mogućnosti legalno loviti divljač čitavu deceniju. Pored toga, ta divljač je poslije toliko godina lovostaja porasla u broju, te predstavlja ozbiljnu opasnost po građane i poljoprivrednike našeg grada. Uništavaju posađena dobra, uzrok su drugih materijalnih šteta i predatori postaju prijetnja domaćim životinjama i njihovim vlasnicima. To podupire i činjenica da je 2018. godine bilo nekoliko prijava da divlje svinje uzrokuju štetu, što bi se moglo riješiti dodjelom lovišta. Ova situacija malo podsjeća na divlji Zapad u kom svaka prigradska kuća mora posjedovati vatreno oružje kako bi odbranila sebe i svoja materijalna dobra. Zar današnje društvo Brčko distrikta zaista mora brinuti o ovako primitivnim problemima?

  Mi, OO DF Brčko distrikta apeliramo i insistiramo da vlast adekvatno riješi stanje lovostaja. Ne želimo mehanizme kojima će se građanstvu oči zamazat, ne želimo ni prazna obećanja, nego zahtijevamo ozbiljan rad za koji je vlast i ozbiljno plaćena. Želimo da lovci budu u mogućnosti legalno i po propisima da love. Želimo da poljoprivrednici bez brige i materijane štete rade svoj posao. Želimo da građani ruralnih sredina nemaju strah od divljih životinja. Ukratko, želimo da sprovedete ovaj zakon za dobrobit lovaca i građana ruralnih područja Brčko distrikta. Upozoravamo Vladu da ne pravi izmjene već napisanog zakona u kojem će se omogućiti podjela lovišta na tri etnička lovišta, koja će naše društvo dalje podijeliti i u kojima bi mogle djelovati paravojne formacije bez ikakve kontrole.

  Autor: OO DF Brčko distrikta
  Izvor: Otisak.ba
  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  × 1 = four