More

  Devet godina od presude “Sejdić-Finci”: Oni koji je ne žele provesti nemaju pravo govoriti o europskoj perspektivi BiH

  Jasno je da ovdje postoje političke opcije ili snage koje svjesno zanemaruju zaključke europskih institucija i time vraćaju BiH nekoliko koraka unazad u odnosu na EU integracije, poručio je član Predsjedništva BiH Željko Komšić, koji se danas u Sarajevu sastao s Dervom Sejdićem i Jakobom Fincijem.

  - Advertisement -

  Demokratske europske vrijednosti ne poznaju nikakvo ekskluzivno predstavljanje naroda, one poznaju samo pravo svakog građanina da bira i bude izabran, poručio je danas u Sarajevu član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, u povodu devet godina od donošenja presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić-Finci protiv BiH”, javlja Anadolu Agency (AA).

  Komšić je danas u Sarajevu primio Dervu Sejdića i Jakoba Fincija, pokretače tužbe protiv BiH, čija je presuda donesena prije devet godina, a nakon sastanka, održana je zajednička konferencija za novinare.

  Komšić je u obraćanju podsjetio kako je 22. decembra 2009. godine u predmetu “Sejdić-Finci” utvrđeno da dijelovi Ustava BiH, koji se tiču izbora člana Predsjedništva i Doma naroda BiH, sadrže elemente sistemske diskriminacije, na način da građani koji se izjašnjavaju kao ostali ili se čak uopće etnički ne izjašnjavaju, već se smatraju građanima ove zemlje, nemaju mogućnost da ostvare svoja prava kandidiranja u pomenute organe vlasti.

  “Devet godina nakon izrečene presude Europskog suda za ljudska prava postalo je jasno koje političke snage neće da izvrše i implementiraju sve četiri presude iz Strazbura ‘Sejdić-Finci’, ‘Zornić’, ‘Pilav’ i ‘Šlaku’, kako bi se time iz Ustava BiH, a kasnije i iz Izbonog zakona BiH, izbacila sistemska diskrimancija koja našu zemlju udaljava od euroatlanskih integracija”, kazao je Komšić.

  Istakao je također kako je Sud u presudi “Sejdić-Finci” tada primijetio da je u vrijeme kada su donesene sporne ustavne odredbe, na terenu došlo do vrlo krhkog primirja te da je cilj tih odredbi bio da se zaustavi brutalni sukobi obilježen genocidom i etničkim čišćenje, te kako 18 godina nakon završetka rata, vrijeme kada je donesena presuda, ne može postojati bilo kakav razlog za održavanje na snazi spornih ustavnih odredbi.

  Komšić dalje podsjeća kako Sud očekuje da će se bez daljnjeg odgađanja uspostavi demokratsko uređenje, a s obzirom da se osigura stvarna politička demokratija.

  Podsjetio da je Vijeće EU-a za vanjske poslove dva puta, u oktobru 2017. i junu 2018. zaključilo da se vlasti BiH moraju suzdržati od političkih i zakonodavnih poteza kojim bi se onemogućilo provođenje presude “Sejdić-Finci” i drugih vezanih presuda.

  “Kada to stavite u kontekst pojedinih prijedloga izbornog zakona onda postaje jasno da ovdje postoje političke opcije ili snage koje svjesno zanemaruju zaključke europskih institucija i time vraćaju BiH nekoliko koraka unazad u odnosu na EU integracije. Krajnje je vrijeme da se prestanemo zavravati i igrati europskog puta BiH, oni koji ne žele da provedu presude Europskog suda ljudska prava, a svi znamo o kome se radi, nemaju više nikakvo pravo da govore o europskoj perspektivi BiH. Dakle, ili će prusede Europskog suda za ljudska prava biti provedena ili ćemo i dalje bita taoci onih koji sebe nazivaju ekskluzivnim predsatvnicima naroda. Demokratske europske vrijednosti ne poznaju nikakvo ekskluzivno predstavljanje naroda, one poznaju samo pravo svakog građanina da bira i bude izabran”, poručio je Komšić.

  Sejdić se zahvalio Komšiću na pozivu da se na ovaj način obilježi, kako je rekao, neslavna deveta godišnjica donošenja presude.

  “Iskreno se nadam da ću u narednom predsjedničkom mandatu, pored vas na ovom mjestu stajati građani Bosanac i Hercegovac, bez obzira bio on Rom, Jevrej, Albanac, Makedonac, Bošnjak, Hrvat ili Srbin, koji će zajedno s vama, državu BiH povesti politićkom, ekonomskom, socijalnom i kulturnom prosperitoru, snažnom borbom protiv nepotizma i korupcije, u kojoj će zaustaviti odlazak mladih kadrova i ljudi, te obezbijediti da penzioneri uživaju plodove svog minulog rada i pošteno zarađenog hljeba”, kazao je Sejdić.

  Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice u BiH, obraćanje je započeo izvinjenjem građanima, kako je rekao, što su već devet godina prisiljeni da slušaju o problemu “Sejdić-Finci” kao da je to najveći problem BiH.

  “Nažalost, ova zemlja ima i puno drugih problema, ali eto zakačili smo se za ovaj problem iz jednostavnog razloga što smo zbog njega zaustavljeni na našem europskom putu”, kazao je Finci, te dodao:

  “Europa i EU ne može primiti ni za kandidata zemlju koja ne poštuje Eurposku konvenziju o ljudskim pravima. Mi smo ulazeći u Vijeće Europe prihvatili ne samo Konvenciju, nego i sve njene protokole, uključujući i 12., koji govori o ravnopravnosti svih građana, koji se na bilo koju poziciju biraju javnim glasanjem, gdje svi moraju biti apsolutno ravnopravni.”

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceAgencije

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  67 − sixty =