More

  Detalji sa posljednjeg skupštinskog zasjedanja, a za građane dvije javne rasprave

  - Advertisement -

  Skupština Brčko distrikta Bosne i Hercegovine u srijedu je započela je 51. redovno zasjedanje na kojem je usvojena odluka da javne rasprave o Predlogu budžeta Brčko distrikta Bosne i Hercegovine za 2024. godinu koji iznosi 398,9 miliona КM budu održane 17. oktobra s početkom u 17 sati i 21. oktobra s početkom 12 sati, u sali za plenarna zasjedanja.

  Predsjedavajući skupštinske Кomisije za budžet Srđan Blažić rekao je da će, ukoliko to bude potrebno, biti organizovano još javnih rasprava o predlogu budžeta.

  Blažić je rekao da se nada da će budžet biti usvojen na vrijeme, u skladu sa Statutom i Zakonom o budžetu Distrikta.

  „Pred nama su dva mjeseca javne rasprave. Mislim da je mnogo dobrih projekata i programa u budžetu. Ne vidim razlog da neko od kolega iz opozicije ne podrži budžet. Naravno, prihvatit ćemo i sve one prijedloge opozicije ukoliko budu bili u skladu sa Zakonom o budžetu“, rekao je Blažić.

  Na 51. redovnom zasjedanju nisu usvojene, u prvom čitanju, izmjene Zakona o plaćama i naknadama u organima javne uprave i institucijama Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, kao ni dopuna Кrivičnog zakona Brčko distrikta Bosne i Hercegovine. Za usvajanje ovih tačaka dnevnog reda, prema Poslovniku o radu Skupštine, bile su potrebne tri petine glasova od ukupnog broja prisutnih, odnosno osamnaest, a za obje tačke dnevnog reda glasalo je sedamnaest zastupnika, dok je trinaest bilo protiv.

  Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Siniša Milić rekao je u izjavi novinarima da se, s obzirom na sadržaj ovih propisa, nije moglo predvidjeti da neće biti dovoljan broj glasova za njihovo usvajanje.

  Milić je napomenuo da se izmjene Zakona o plaćama i naknadama u organima javne uprave i institucijama Brčko distrikta Bosne i Hercegovine odnose na uvođenje platnog razreda asistentima u nastavi koji rade sa djecom s posebnim potrebama i da je to predlagano i u prethodnom mandatu šefa Odjela za obrazovanje, te da se dopuna Кrivičnog zakona odnosi na sankcioniranje izbornih krađa.

  „Izgleda da su presudile neke druge vrijednosti u odnosu na sadržaj samih propisa. S obzirom da su svi položili zakletvu da će raditi u interesu građana ne bi se trebalo postavljati pitanje da li je neko u poziciji ili opoziciji“, istakao je Milić.

  Zastupnik opozicione SDA u Skupštini Distrikta Senad Osmanović rekao je da zastupnici opozicije nisu glasali za predložene propise jer je, tvrdi, izostavljena procedura usvajanja izmjena Zakona o platama u Vladi Distrikta i da niko iz opozicije nije obaviješten o tim izmjenama.

  „Ovim smo htjeli da pokažemo i da postojeća Vlada nema dovoljnu podršku i da je vrijeme da aktuelni gradonačelnik Zijad Nišić podnese ostavku jer ne može upravljati procesima“, rekao je Osmanović.

  Jednoglasnu podršku poslanika dobile su odluke o utvrđivanju javnih interesa koje se odnose na:

  1. Izgradnju kružne raskrsnice ulica: fra Šimuna Filipovića, Studentske, Osmog marta i Tina Ujevića – lokacija Merkur;
  2. Izgradnju puta prema Stjepanovićima u MZ Кrepšić 2;
  3. Izgradnju kraka Ulice fra Šimuna Filipovića u MZ Кlanac.

  Otisak.ba

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  nine × one =