More

  Der Standard: NATO može preuzeti misiju u Bosni i Hercegovini

  “Unutar NATO-a već postoje pripreme za buduću NATO misiju.

  Briselski štab preuzeo je analize pravnih stručnjaka koji su došli do zaključka da bi eventualna misija NATO-a bila propisana Aneksom 1 Dejtonskog mirovnog sporazuma i da stoga nije potrebno odobrenje u Vijeću sigurnosti UN-a”, piše bečki list Der Standard.

  Analizirajući situaciju u Bosni i Hercegovini ovaj ugledni dnevni list najavljuje da će visoki predstavnik Christan Schmidt posegnuti za ovlastima, ukoliko Vijeće ministara danas ne usvoji odgovarajuću odluku kojom se osiguravaju finansije izbornog procesa i rad Centralne izborne komisije.

  List oštro kritizira ponašanje Hrvatske i navodi detalje zahtjeva Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, slično ranijim pisanijama Srpske akademije nauka i umjetnosti, da se BiH podijeli na tri dijela.

  Der Standard ističe da, kada je u pitanju produženje mandata EUFOR-a, nije jasno šta će do novembra ove godine odlučiti Rusija.

  Adelheid Wolfl piše i da je “američki državni sekretar Tony Blinken jasno stavio do znanja Rusiji da će misija NATO-a biti stacionirana u Bosni i Hercegovini ako Rusija ne pristane na produženje Eufor Althea.

  Može se pretpostaviti da bi Kremlj bio spremniji prihvatiti misiju EU nego misiju NATO-a.

  U ovom trenutku, međutim, pozicija Kremlja je nejasna i zavisi od daljeg toka rata protiv Ukrajine.

  Ali unutar NATO-a već postoje pripreme za buduću NATO misiju”, ističe.

  Ona najavljuje i da “u svakom slučaju, Austrija više ne bi mogla delegirati komandanta u NATO misiji. Druge zemlje NATO-a bi se takođe mogle više uključiti. Do sada su trupe u Bosnu i Hercegovinu slale posebno Austrija, Turska, Mađarska i Rumunija. Ali Njemačka se sada želi ponovo uključiti i poslati vojnike, možda samo 20 na početku, ali onda moguće i više.

  U svakom slučaju, SAD i Velika Britanija bi podržale misiju NATO-a u Bosni i Hercegovini.

  U Briselu su, međutim, vrlo skeptični prema učešću Britanaca – Brexit ovdje igra odlučujuću ulogu”, piše Wolfl.

  Ona navodi i da postoji opcija da se EUFOR “podčini” Predsjedništvu Bosne i Hercegovine.

  “Međutim, to bi ga učinilo zavisnim od odobrenja ekstremnog nacionaliste Milorada Dodika, koji sjedi u državnom Predsjedništvu, što mnoge diplomate i političari odbijaju.

  Jasno je da ovakav poziv državnog Predsjedništva nikako ne treba dovoditi u vezu sa ograničavanjem izvršnog mandata, jer bi se time sigurnost građana Bosne i Hercegovine mogla manje efikasno štititi”, zaključuje ona.

  Politicki.ba//Otisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  − one = nine