More

  Denis Zvizdić: Nastavljaju se pozitivni ekonomski trendovi u BiH

  Istovremeno su, navodi se u saopćenju, napravljeni značajni pomaci u implementaciji aktivnosti na putu EU integracija.

  - Advertisement -

  Vijeće ministara BiH izražava zadovoljstvo da su pozitivni trendovi oporavka i rasta ekonomije BiH, zabilježeni u 2015. i 2016. godini, nastavljeni i u sedam mjeseci 2017. godine.

  U navedenom periodu ostvaren je izvoz u vrijednosti od šest milijardi i 181 milion KM, što je za 16,9 posto više nego u istom periodu 2016. godine, saopćeno je iz Kabineta predsjedavajućeg Vijeća ministara Denisa Zvizdića.

  Navode da je izvoz u zemlje CEFTA iznosio 980 miliona KM, što je za 32,9 posto više nego u istom periodu 2016. godine, pri čemu je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 77,8 posto. Na tržište zemalja Evropske unije izvezeno je četiri milijarde i 470 miliona KM, što je za 14,4 posto više nego u istom periodu prošle godine, pri čemu pokrivenost uvoza izvozom sa zemljama Evropske unije iznosi 72,1 posto. Ukupna pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 61 posto, što predstavlja povećanje od 2,7 posto u odnosu na 2016. godinu.

  Nastavljen je, ističu, i trend rasta industrijske proizvodnje u odnosu na prethodnu godinu, a rast obima proizvodnje bio je praćen i povećanjem broja zaposlenih u realnom sektoru. Isto tako, u sedam mjeseci 2017. godine, nastavljen je trend rasta turizma u Bosni i Hercegovini, što je podstaknulo i značajan rast prihoda od turizma.

  Pomaci na putu EU integracija

  Istovremeno su, navodi se u saopćenju, napravljeni značajni pomaci u implementaciji aktivnosti na putu EU integracija, sa posebnim fokusom na proces izrade odgovora na Upitnik EK koji se poslije višemjesečnih opstrukcija nalazi u optimalnoj dinamici realizacije, imajući u vidu i progres koji je ostvaren u smislu stvaranja kredibilnih pretpostavki za aktiviranje MAP-a za BiH, posebno poslije odluke Ustavnog suda BiH u vezi s lokacijom Veliki Žep na teritoriji entiteta RS-a.

  Iskrena posvećenost daljnjem sprovođenju ekonomskih reformi i kontinuitetu procesa evropskih i NATO integracija ostaje i dalje u vrhu prioriteta rada Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

  “Naš najvažniji cilj je da BiH čvrsto i trajno ostane na trasi dinamiziranog pristupa euroatlantskim integracijama, te da kroz stručnu valorizaciju i plansku upotrebu domaćih resursa nastavimo ekonomski rast i razvoj, kontinuirano povećanje broja zaposlenih i unaprijedimo i ojačamo ambijent socijalne stabilnosti i ukupne sigurnosti Bosne i Hercegovine”, zaključuje se u saopćenju.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceAgencije

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ninety eight ÷ = 98