Demokratska fronta: Odlukom CIK-a prekršen Ustav Federacije BiH

  Takva odluka biće predmet apelacije Ustavnom sudu BiH koju će podnijeti neko od ovlaštenih apelanata, a jedan od njih je i Željko Komšić, saopštili iz DF-a.

  Foto: AA

  Centralna izborna komisija BiH na današnjoj sjednici usvojila je odluku o popuni Doma naroda Federacije BiH po prijedlogu predsjednika Branka Petrića koji predviđa korištenje popisa iz 2013. godine kao osnov za raspodjelu mandata, prenosi Anadolu Agency (AA).

  Iz Demokratske fronte smatraju da je time prekršen Ustav FBiH odnosno njegov član u kojem piše: konstitutivni narodi i grupa ostalih biće proporcionalno zastupljeni u javnim institucijama u Federaciji BiH. Kao Ustavni princip, takva proporcionalna zastupljenost će se bazirati na popisu iz 1991. godine, dok se Aneks 7 u potpunosti ne provede. Nadležnost za proglašavanjem Ankesa 7 provedenim ima OHR, odnosno visoki predstavnik u BiH, a s obzirom da nikada nije proglašen provedenim ova odluka CIK-a direktno krši Ustav FBiH, ističu iz DF-a.

  “Također, Demokratska fronta podsjeća i na stručno mišljenje Zavoda za statistiku FBiH u kojem je jasno naglašeno da CIK ne može koristiti popis iz 2013. godine kao osnov za raspodjelu mandata u Domu naroda F BiH. Nažalost, očigledno je da je većina članova CIK-a, danas bila spremna grubo prekršiti Ustav FBiH, te svojom odlukom legalizovati etničko čišćenje izvršeno u ratu od 1992. do 1995. godine i takva odluka biće predmet apelacije Ustavnom sudu BiH koju će podnijeti neko od ovlaštenih apelanata, a jedan od njih je i Željko Komšić, član Predsjedništva BiH predsjednik Demokratske fronte“, zaključuje se u saopštenju DF-a.

  CIK je na današnjoj sjednici usvojio izmjene Uputstva o postupku sprovođenja posrednih izbora za organe vlasti u BiH obuhvaćenih Izbornim zakonom BiH.

  Uputstvom se određuje novi način izbora delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH, koji se sastoji od 58 članova, po 17 iz klubova bošnjačkog, hrvatskog i srpskog naroda, te sedam iz reda ostalih.

  --

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  − five = three