More

  Dejan Jović: U BiH živi 51 posto Bošnjaka, treba uvažiti i njihovu frustriranost svojim ustavnim položajem

  "Kako bismo se mi u Hrvatskoj osjećali kada bi neka druga država, recimo Slovenija, tražila od nas šta da unesemo u sopstveni ustav, a šta da izbacimo?", upitao je on.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Popis stanovništva pokazao je da u Bosni i Hercegovini živi skoro 51 posto Bošnjaka, ta činjenica stvara jednu novu realnost u toj zemlji, izjavio je za N1 televiziju profesor na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu Dejan Jović, dodavši da treba imati razumijevanje za realne frustracije naroda koji predstavlja apsolutno većinu u broju stanovništva, ali participira i trećinu u vlasti i teritoriji BiH, prenose bh. mediji.

  Javne istupe Miroslava Tuđmana i najavu njegove knjige posvećene Aliji Izetbegoviću profesor Jović dovodi u vezu sa predstojećom presudom Hrvatima u Haagu. On je rekao da bi potvrđivanje prvostupanjske presude kojom je “hrvatska šestorka” osuđena na ukupno 115 godina bilo težak udarac hrvatskoj politici prema BiH, u kojoj je sin Franje Tuđmana aktivno sudjelovao.

  Na upit o sporu oko izgradnje Pelješkog mosta, prof. Dejan Jović je kazao da treba imati veliku razumijevanje za strahove građana Dubrovnika koji u svoju državu dva puta ulaze, što smatra neodrživim.

  “Hrvatska, međutim, treba razumjeti i položaj Bošnjaka u BiH kojima smeta patronatski odnos Hrvatske prema BiH.”

  “Kako bismo se mi u Hrvatskoj osjećali kada bi neka druga država, recimo Slovenija, tražila od nas šta da unesemo u sopstveni ustav, a šta da izbacimo?”, upitao je on.

  Profesor Jović je rekao da Hrvatska nije država koja bi ikome, pa ni Bosni i Hercegovini, trebala biti uzor, ili dijelila lekcije o nacionalnoj ravnopravnosti.

  “U Hrvatskoj je 1991. godine živjelo 20,5 posto građana koji nisu bili Hrvati. Danas u Hrvatskoj živi svega 7 posto stanovništva koji pripadaju nacionalnim manjinama.”

  Prof. Dejan Jović je kazao da Hrvati u BiH sadašnju konstitutivnost crpe iz svog ustavnog položaja u Socijalističkoj Republici Bosni i Hercegovini, prema kojem su tri najveća naroda, Bošnjaci, Srbi i Hrvati, bili ravnopravni.

  “Odricanjem socijalističkog kontinuiteta današnjoj BiH, Hrvati ozbiljno rizikuju da ugroze svoj konstitutivni ustavni status”, smatra Jović.

  Na kraju je prof. Dejan Jović podsjetio da je bivša SFRJ bila definirana kao državna zajednica ravnopravnih naroda i narodnosti.

  “Narodnostima su pripadali oni građani SFRJ koji su imali svoje matične države, Albanci, Mađari, Italijani….”

  On je kazao da, budući da Srbi i Hrvati u BiH insistiraju da su im Srbija i Hrvatska matične države, ne isključuje mogućnost da Bošnjaci u dogledno vrjeme izađu sa zahtjevom da im se dokine status konstitutivnih naroda i tretira kao manjine.

  “Ja se nadam da do takvog scenarija neće doći, ali ga ne bih potpuno isključio”, kazao je prof. Dejan Jović u razgovoru za televiziju N1.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceAgencije

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ÷ one = nine