Dedeić: Zavod za izgradnju bi trebao biti kruna moje karijere

U trećoj epizodi Otiskovog Specijala voditelj i urednik Admir Kadrić ugostio je direktora Zavoda za planiranje, projektovanje i razvoj Brčko distrikta BiH Ismeta Dedeića.

Prošlo je nešto više od godinu dana otkako je Dedeić imenovan na tu poziciju što je dovoljno vremena da zajedno s njim analiziramo dosadašnji rad novoosnovanog Zavoda.

Od gosta smo saznali kako je ideja za osnivanje Zavoda datira još od 2003. godine, ali da se tek „prije dvije i po godine shvatilo da je ovo jedna od neophodnih institucija“.

Istaknuo je da bi Zavod trebao biti kruna njegovog dosadašnjeg rada i da je posvećen tome da „postane vrlo brzo jedna stručna i naučna organizacija“.

Prva faza popunjavanja kadrova u Zavodu je završena i Kadrić nije propustio priliku da od gosta zatraži komentar u vezi sa zapošljavanjem arhitektice Mensure Kadrić, supruge gradonačelnika Eseda Kadrića.

„Dotična gospođa je svugdje bila najbolja“, kazao je Dedeić i dodao da njeno zapošljavanje u Zavodu nema nikakve veze s time što je gradonačelnikova supruga.

„Na to mjesto su konkurisala tri čovjeka; jedan nije položio pismeni i drugi nije došao na intervju“, objasnio je, dodavši da je Kadrić zaposlena na osnovu stručnosti i sposobnosti.

Nakon kratkog mahalskog predaha govorilo se o konkretnim projektima Zavoda. Dedeić je najavio izradu trase budućeg autoputa, zatim izmjene i dopune Prostornog plana što je pretpostavka za trasu i za planirani centar za upravljanje otpadom.

Dodao je da Zavod završava projekt na Prutačama sa 60 stambenih jedinica i rekonstrukciju Bolnice. Posebno je istaknuo angažman Zavoda na definisanju biciklističke staze uz rijeku Savu i rad na izradi regulacionog plana brčanske industrijske zone.

Govoreći o strukturi Zavoda, Dedeić je istaknuo da ga čine tri sektora: Sektor za prostorno planiranje, Sektor za projektovanje i nadzor i Sektor za društveno-ekonomski razvoj.

„Ovo je jedina institucija u Brčko distriktu gdje su direktor, pomoćnici direktora i šefovi sektora dužni, uz ostale uslove koje imaju: kvalifikacione, iskustvene i ostalo, da ponude i konkretan program razvoja“, istaknuo je Dedeić.

„Nikad više entuzijazma nisam imao“, rekao je i dodao da ima želju da iza njega ostane „jedna stručna institucija osposobljena da može da predlaže planove, programe, razvoje i da bude servis Vladi u tom dijelu“.

Na komentare o njegovim godinama osvrnuo se rekavši da za ovaj projekt ipak trebaju određena iskustva, a i neki rezultati.

Za kraj razgovora najavio je skorašnje raspisivanje konkursa za građane u kojem će svako u svom kvartu predložiti željene projekte. Osim toga, govorio je o poboljšanju u segmentu „javne diskusije“, o online sistemu koji će biti dostupan građanima i pomoću kojeg će moći imati uvida u planirane projekte u Brčkom.

„Pozivam sve građane da nam nude ideje i projekte.“

Iako je siguran u svoje znanje i iskustvo, Dedeić nije djelovao samouvjereno kada je u pitanju trajanje njegovog direktorskog mandata s obzirom na to da, kako je rekao, njegov rad svakih šest mjeseci ocjenjuju Skupština i Vlada.

Ismet Dedeić će otići onog trenutka kada ti koji procjenjuju, ocijene da Ismet ne treba da bude tu.“

Dijelove razgovora na temu Zavoda za izgradnju možete pogledati na ovim minutama: 1:30 – 5:00; 26:20 – 30:00; 36:40 – 40:00; 44:20 – 53:20; 57:23 – 1:00:03.

Cijela emisija
Autorica: Emina Osmić Hajdarević
--