More

  Davor Dragičević dobio presudu protiv Republike Srpske zbog diskriminacije

  - Advertisement -

  Osnovni sud u Banjoj Luci donio je prvostepenu presudu po kojoj je Republika Srpska zbog diskriminacije dužna Davoru Dragičeviću, ocu ubijenog Davida Dragičevića, isplatiti odštetu u iznosu od 5.000 KM.

  U presudi se navodi da je sud utvrdio da je optužena Republika Srpska putem Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a izvršila neposrednu višestruku i produženu diskriminacijom nad tužiocem tj. Davorom Dragičevićem.

  “Obavezuje se tužena da tužiocu, po osnovu naknade nematerijalne štete zbog diskriminatornog ponašanja odnosno zbog povrede sloboda i prava ličnosti isplati iznos od 5.000,00 KM sa zakonskom zateznom kamatom počev od dana presuđenja pa do konačne isplate”, piše u presudi.

  Sud je utvrdio da je Republika Srpska putem MUP-a RS povrijedila pravo Davora Dragičevića na jednako postupanje u odnosu na ostale građane koje se ogledalo u tome što mu je ograničavana sloboda kretanja, također Sud je zabranio RS-u da nastavi sa ovakvom praksom.

  U razgovoru za Klix.ba Davor Dragičević je kazao kako se tužba odnosila na neposrednu diskriminaciju, praćenje, onemogućavanje njega da uopće funkcioniše, te da su se dešavala spavanja ispred kuće i druga maltretiranja.

  “Ja sam tužio zločinački MUP RS-a, tj. ljude koji su po mojim saznanjima učestvovali u organizovanju ubistva mog djeteta. Kako svi govore ‘nema od toga ništa’, Davor Dragičević je skupa sa Draganom Tolimirom i ostalim advokatima dobio nemoguću bitku u svoju korist. Sud je usvojio sve naše navode”, kazao je Dragičević.

  Zaključio je da su nakon ove presude, presuđeni označeni kao neko ko je na stranu zločinaca, vršio diskriminaciju i da još uvijek pokušava.

  Podsjećamo, sin Davora Dragičevića, David nestao je u noći sa 17. na 18. mart 2018. godine, a njegovo tijelo je pronađeno 24. marta 2018. godine. Slučaj još uvijek nije razriješen.

  Otisak.ba

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  8 × one =