More

  Đapo: Svojim instrukcijama PSPD Brčko želi dati smjernice i svoje učešće u ublažavanju posljedica krize

  spot_imgspot_img

  PRATITI MJERE F BiH KAO PRIMJER OSTATKU DRŽAVE

  Vlada Federacije BiH inicirala je formiranje dva fonda i to pomoć zdravstvu u jednom i privredi u drugom fondu a time i borbu za održavanje zdravstva i penzija i što je najvažnije radnih mjesta.

  U svemu ovome treba pohvaliti agilnost premijera Novalića sa kojim sam nakratko razgovarao i oko mjera koje je pripremio prije ovih dešavanja za rasterećenje privrede, gdje je daleko ispred RS-a i Distrikta BiH.

  Tako i u ovim mjerama za koje izdvaja oko milijardu maraka iz raznih izvora odmiče od ostalih administrativnih jedinica u BiH.

  VANREDNA SKUPŠTINA POVODOM KRIZE PRIJE USVAJANJA BUDŽETA

  Ovo iznosim na ovaj način potaknut i jednom izjavom predsjednika Skupštine Brčko Distrikta BiH Esada Kadrića da bi bilo dobro prije usvajanja budžeta održati vanrednu sjednicu posvećenu ovoj vanrednoj situaciji i određivanju prioriteta i preusmjeravanjem sredstava što posebno podržavam i apelujem da Vlada pripremi mjere i obezbijedi posebne fondove ili usmjeri sredstva namjenski za ove potrebe na jedan račun te da ojača i Razvojno-garantni fond dodatnim sredstvima.

  Ako je Federacija BiH po mišljenju premijera Novalića finansijski stabilna šta reći za Distrikt BiH koji ima 100 miliona oročenih maraka i budžet od 256 miliona maraka.

  BEZ GRANTOVA SREDSTVA USMJERITI NA OTKLANJANJE POSLJEDICA PANDEMIJE VIRUSA KORONA

  Opet upućujem još jedan apel koji stalno ponavljam a to je da se okanite grantova i rasipanja para na neka udruženja, čast onim koja su aktivna i koja će se i u ovim okolnostima pokazati kao primjer, zaboravite puteve i puteljke, javne rasvjete po šumama i livadama, narodu treba hljeba u ovo vrijeme a igre ostavite kasnije za neka bolja vremena.

  Biti će vremena i za to, mada sam uvjeren nikad više sa ovakvim rasipanjem. Uostalom, glavu gore, u Distriktu BiH imamo sve resurse da ovo prebrodimo.

  Na kraju dužan sam da posebno pohvalim Policiju Brčko Distrikta BiH, Odjeljenje sigurnosti i Civilnu zaštitu, Inspektorat, volontere Crvenog krsta kao i komunalne radnike koji rade na ulici danonoćno i na kraju posebno bih izrazio zahvalnost zdravstvenim radnicima, uz moj apel Vladi i menadžmentu Komunalnog da nagrade sve ove izvršioce sa 10 do 20 posto na platu za ovaj mjesec.

  Takođe, kao što smo već predlagali izdvojiti sredstva za pogođene socijalne kategorije građana.

  I na kraju opet ponavljam, nagraditi medije a posebno portale Otisak.ba, infobrcko.com i eBrcko.net koji igraju važnu ulogu u borbi protiv posljedica uzrokovanih ovom krizom.

  Autor: Mirsad Đapo, član Predsjedništva Pokreta SPD

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  fifty six − = forty six

  Čitano

  Povezani članci