More

  Danas je Svjetski dan davalaca krvi

  Karl Landštajner je bio austrijski biolog i fiziolog koji je živio od 1868. do 1943.

  - Advertisement -

  Svakog 14. juna širom svijeta se održavaju aktivnosti koje imaju za zadatak zahvalnost svim ljudima dobre volje koji daju dio sebe za spas drugih. 14. juni se slavi u čast rođendana Karla Landštajnera koji je otkrio ABO krvno grupni sistem.

  Karl Landštajner je bio austrijski biolog i fiziolog koji je živio od 1868. do 1943. Za svoje otkriće ABO krvno-grupnog sistema je 1930. godine dobio Nobelovu nagradu.

  Međunarodni dan davalaca krvi, počevši od 1995. godine, a Svjetski dan zdravlja od 2000. godine, tematski su uglavnom bili fokusirani na bezbjednoj krvi.

  Prvi Svjetski dana davalaca krvi obilježen je 14. juna 2004. godine. Sve ranije sprovedene inicijative i veoma rasprostranjeno interesovanje za ovu oblast, doveli su do usvajanja Rezolucije WHA58.13, na Svjetskoj zdravstvenoj skupštini (World Health Assembly / SZS) održanoj 2005. godine, kada je Svjetski dan davalaca krvi ustanovljen kao dogadjaj koji će se obilježavati jednom godišnje, i kada je upućen poziv svjetskoj javnosti za najširu moguću međunarodnu podršku.

  Ova rezolucija je upućena svim međunarodnim organizacijama i agencijama koje se bave bezbjednošću krvi na globalnom planu, kao poziv na saradnju i davanje podrške promociji Svjetskog dana davalaca krvi.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  one × = one