Dan OS BiH: Povećati budžetska sredstva za modernizaciju u sljedećih deset godina

  U posljednjih godinu dana intenzivno radimo na implementaciji Pregleda obrane, kao strateškog i ključnog dokumenta, koji na neki način generira i daje smjernice kako trebaju izgledati Oružane snage BiH u sljedećih deset godina, rekla ministrica odbrane Pendeš.

  Foto: AA

  Povodom Dana Oružanih snaga BiH, ministrica odbrane Marina Pendeš danas je istakla da je 1. decembra bitan datum u istoriji, ne samo Ministarstva odbrane nego i države. Čestitala je svim pripadnicima OS BiH praznik, ali i naglasila da je u budućnosti neophodno povećati budžetska sredstva kako bi se izvršila modernizacija OS BiH u narednih deset godina, javlja Anadolu Agency (AA).

  “U posljednjih godinu dana intenzivno radimo na implementaciji Pregleda obrane, kao strateškog i ključnog dokumenta, koji na neki način generira i daje smjernice kako trebaju izgledati Oružane snage BiH u sljedećih deset godina. Predsjedništvo BiH je usvojilo taj dokument, s tim da njegova implementacija ide po aktiviranju MAP-a ili odobravanju prvog godišnjeg nacionalnog programa, za šta sam uvjerena da ćemo, ipak, na neki način do kraja ove godine imati pozitivne stavove od naših partnera“, kazala je Pendeš.

  Dodala je da je implementacija Pregleda odbrane BiH podijeljena u dvije faze. Prva, priprema svih ključnih dokumenata za implementaciju odbrane, je već završena.

  “Druga faza je vezana za aktiviranje MAP-a, ali isto tako i za ono što je Predsjedništvo usvojilo, a to je težnja zaduženje svih institucija na razini BiH da se povećaju proračunska sredstva kako bi se izvršilo u potpunosti modernizacija OS BiH u sljedećih deset godina“, naglasila je Pendeš.

  Kazala je i da su u ministarstvu zadovoljni angažmanom OS BiH u međunarodnim misijama, kao što su NATO-ova u Afganistanu, zatim misije Ujedinjenih nacija u DR Kongu i Maliju, te EU vođena mirovna misija u Centralnoafričkoj Republici.

  “Odgovor na prirodne katastrofe i nesreće je stalna zadaća OS. Ove godine zahvaljujući vremenskim uvjetima nismo bili suočeni sa velikim problemima. To nam je, na neki način, odgovaralo, jer smo imali problema sa zanavljanjem helikopterskih postrojbi. Vjerujem da u narednom periodu će doći napokon do implementacije onoga čemu težimo, našeg plana da uspijemo kupiti nekoliko helikoptera, odnosno remontovati ona dva za koja smo iznašli finansijska sredstva“, navela je Pendeš.

  Pendeš se pohvalila i da je Ministarstvo odbrane jedina institucija u BiH koja je u potpunosti implementirala strategiju borbe protiv korupcije, te da bilateralna saradnja sa 30 zemalja dovoljno govori o njihovoj aktivnosti. Želja je, kaže ministrica, da se kroz politike vođenja u karijeri, unapređenju, školovanju i prijemu u radno-vojnu službu mladim i ženama i muškarcima osiguraju jednaki uslovi.

  General-pukovnik Senad Mašović, načelnik Zajedničkog generalštaba OS BiH, istakao je da su tokom 2018. godine bili fokusirani na unapređenje izgradnje kapaciteta, funkcije i sposobnosti OS BiH i jačanje lanca komandovanja od najvišeg strateškog do najnižeg taktičkog nivoa.

  “Bila je to osnovna i elementarna pretpostavka za unapređenje kompletnog sistema interoperabilnost i poštivanje Zakona o odbrani, propisanih i definisanih misija, koje imaju OS BiH“, naglasio je Mašović.

  On je kazao da su u godini na izmaku OS BiH bogatije za 600 vojnika i 64 oficira, što je dalo pretpostavku da OS budu optimalno popunjene i da na raspolaganju imaju adekvatne personalne resurse, koji mogu u potpunosti odgovoriti na sve izazove i sva očekivanja, koje Zakon o odbrani BiH nalaže.

  Mašović je istakao da je obuka veoma bitan faktor za izgradnju ukupnih kapaciteta, a da su u protekloj godini pripadnici OS BiH učestvovali u mnogim vježbama i obukama u zemlji i izvan nje.

  “To je najbolji način kako da se naši pripadnici suoče i rade na najsavremenijoj opremi i da rade u jednom drugačijem okruženju. Tokom 2018. godine 190 pripadnika OS BiH učestvovalo je na 11 međunarodnih vježbi u regiji i šire. Kroz ovo učešće date su nove pretpostavke za unapređenje ukupnih kapaciteta i poboljšanje kompletnog sistema funkcionisanja OS BiH“, rekao je Mašović.

  Kazao je da su ponosni na izvršeno ocjenjivanje i evuloacija NATO saveza po OCC konceptu u kojem je 11 jedinica snaga OS BiH ocijenjeno da su u potpunosti spremne. Mašović je dodao da se, uprkos problemima sa snježnim padavinama u prvom kvartalu 2018. godine, deminiranje odvijalo po planu te da je očišćeno preko tri miliona kvadratnih metara sumnjivih površina. Rekao je i da očekuje da će u 2019. godini biti riješen problem sa preko 2.000 tona nestabilne i neispravne municije, čije skladištenje predstavlja potencijalni rizik.

  “Konačno je vrijeme da OS BiH dobiju adekvatan razvojni budžet, koji će kreirati jednu novu mogućnost da OS BiH krenu u proces modernizacije, implementacije već usvojenog plana, unapređenja infrastrukture, ali za nas itekako bitno pitanje, poboljšanje uslova za život i rad pripadnika OS i poboljšanje plaća“, zaključio je Mašović.

  Oružane snage BiH osnovane su 1. decembra 2005. godine. Prema Zakonu o odbrani BiH, Oružane snage su profesionalna vojna sila, koju kontroliše i organizuje BiH. Oružane snage, kao instituciju BiH, čine pripadnici iz reda sva tri konstitutivna naroda i iz reda ostalih, u skladu sa Ustavom i zakonima države.

  --

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  + thirty nine = 46