More

  Dan nestalih obilježen u Brčkom: Nezadovoljstvo radom nadležnih institucija

  Okupljanjem građana na glavnom trgu, odakle je kolona prošetala do mosta na Savi kao simbola stradanja civila u proteklom ratu, te polaganjem vijenaca, bacanjem cvijeća u rijeku i puštanjem više stotina balona sa ispisanim porukama, danas je u Brčkom obilježen Međunarodni dan nestalih osoba. Bila je to još jedna prilika da se iskaže nezadovoljstvo radom nadležnih institucija.

  Mirza Čaušević u proteklom ratu izgubio je dva brata kao civilne žrtve, a za jednim i dalje traga. Prvi je pronađen u sekundarnoj grobnici Gorice i ukopan je, dok je drugi imao još goru sudbinu.

  “Umro u logoru sedmog oktobra 1992. godine. Sad će biti 29 godina punih… Ja vjerujem da su tijela bačena u Savu.”

  On je izgubio nadu da će ikada pronaći svog brata jer, kako kaže, nikoga u ovoj državi ne zanima pronalazak nestalih osoba. Iz udruženja porodica civilnih žrtava rata su nezadovoljni radom nadležnih institucija.

  “U zadnjih deset godina nije pronađen nijedan skeletni ostatak od strane mjerodavnih institucija. Onda ne možemo govoriti o nekom zadovoljstvu. Mi potražujemo još 57 skeletnih ostataka”, izjavio je Ramiz Ahmetović, predsjednik Udruženja porodica nestalih Bošnjaka Brčko.

  Predlažu da se ponudi novac za informacije o nestalim osobama, uz uslov anonimnosti. Smatraju da su svi nivoi vlasti odgovorni.

  “Na Vladi je da obezbijedi finansijska sredstva. Kad god se od nas to tražilo, mi smo poduzeli što je do nas. Drugi trebaju ispuniti ono što je do njih”, kazao je gradonačelnik Esed Kadrić.

  Porodice i prvi čovjek grada kao najodgovornije za pronalazak nestalih osoba vide Brčansko tužilaštvo, koje bi u saradnji sa Policijom trebalo da upravlja ovim procesima. Dosadašnjim rezultatima ne mogu se pohvaliti.

  Novinar: Adis Mujdanović
  Foto: Samir Tukulj

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI