More

  Dan bijelih traka – znak borbe protiv fašizma

  Vlasti bosanskih Srba su na današnji dan, prije 25 godina, naredile nesrpskom stanovništvu da nose bijele trake.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Dan bijelih traka, simboličan datum proglašen u znak sjećanja na 3.176 ubijenih stanovnika prijedorskog kraja, obilježava se u Bosni i Hercegovini i brojnim europskim gradovima.

  Na današnji dan, prije 25 godina, vlasti bosanskih Srba u Prijedoru su, a kasnije i u nekim drugim mjestima, izdale zapovijed putem lokalnog radija kojom se zahtijeva od nesrpskog stanovništva da obilježi svoje kuće bijelim zastavama ili plahtama i da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko rukava.

  “Građani srpske nacionalnosti, pridružite se svojoj vojsci i policiji u potjeri za ekstremistima. Ostali građani, muslimanske i hrvatske nacionalnosti, moraju na svoje kuće i stanove izvjesiti bijele zastave i na ruke staviti bijele trake. U protivnom, snosiće teške posljedice”, zvučao je poziv upućen preko Radija Prijedor tog 31. svibnja 1992. godine.

  Tog je dana počela kampanja sustavnog počinjenja zločina u kojoj su provođene masovne egzekucije, silovanja, otvarani koncentracijski logori, čiji je konačni ishod bio uklanjanje 94 posto Bošnjaka i Hrvata s teritorije općine Prijedor.

  Obilježavanje Dana bijelih traka pokrenuta je inicijativa “Jer me se tiče” iz Prijedora.

  Cilj im je ostvarivanje ljudskih prava i sloboda za sve, bez obzira na etničku pripadnost, kao i borba za prava civilnih žrtava na sjećanje, komemoracije i memorijale.

  Među žrtvama i 102 djece

  “Kao akt sjećanja i suosjećanja, mi ćemo oko ruke nositi bijele trake, koje nisu samo simbol sjećanja na progon, nego i znak trajne borbe protiv fašizma i diskriminacije na osnovu drugačijeg identiteta, te poricanja zločina”, kažu u inicijativi “Jer me se tiče”.

  Prema podacima Udruženja “Izvor”, tokom rata ubijeno je i nestalo 3.176 Prijedorčana, uglavnom civila, u najvećem broju Bošnjaka, ali i Hrvata Roma, Albanaca i Srba. Među žrtvama je bilo i 258 žena te 102 djece.

  Dan bijelih traka će, također, biti obilježen u i drugim gradovima Bosne i Hercegovine, a sjećanje na zločine počinjene nad nesrbima u Prijedoru 1992. godine bit će obilježeno i u Zagrebu.

  U glavnom gradu Hrvatske sjećanje na žrtve zločina koji se dogodio u Prijedoru i dolini rijeke Sane 1992. godine organizira Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreb.

  Sjećanje na sve žrtve

  Mreža za izgradnju mira oglasila se danas saopćenjem za javnost u kojem navodi kako će organizacije koje okuplja danas obilježiti Dan bijelih traka.

  „Dan bijelih traka danas ćemo svi obilježiti. Izaći ćemo na ulice Prijedora. Izaći ćemo i u Banjoj Luci, Konjicu, Mostaru, Sanskom Mostu, Sarajevu, Sokocu, Zenici i Tuzli. I mnogim drugim gradovima i mjestima. Izaći ćemo da podržimo i obilježimo stradanje 102 djeteta. Stradanje preko 3.000 nevinih ljudi. Ali i da sjetimo 100.000 ljudi koji su stradali u ratu BiH“, saopćeno je iz Mreže za izgradnju mira.

  „Jer Dan bijelih traka je nadrastao Prijedor, nadrastao je i BiH, to je obilježavanje zločina nad svim nevinim ljudima, djecom svih nacija. Dan bijelih traka je pobjeda ljudskosti nad nacionalizmom. Dan bijelih traka je dan pobjede empatije nad negiranjem zločina. Neophodno se sjetiti svih žrtava. Jer žrtva nema naciju, a mi svi nismo zločinci. I svaku žrtvu je potrebno prepoznati. Danas u Prijedoru, sutra u svim gradovima.“

  Iz Mreže ističu kako se ljudska prava i mir tiču sviju nas.

  „Ne možemo, ne smijemo pokleknuti, odustati, ne progovoriti. Naša obaveza je putem spomenika, naracije, udžbenika, uz saradnju i podršku institucija, obilježiti i prepoznati stradanje djece, građanki i građana Prijedora. Danas Prijedora, sutra svih mjesta stradanja.“

  Mreža za izgradnju mira okuplja 120 organizacija i škola iz čitave BiH.

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  eighty four ÷ eighty four =