More

  Damir Bulčević: Konkretni rezultati sa Biznis foruma već vidljivi

  Saopćeni zaključci na osnovu održanih panel diskusija na Forumu.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Nakon sastanka Organizacionog odbora 1. Biznis foruma Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, koji je održan od 8. do 11. novembra ove godine, u petak su saopćeni zaključci na osnovu održanih panel diskusija na Forumu:

  1. Obezbijediti povoljno privredno okruženje, indistrijsku i pravnu sigurnost za investitore
  2. Kreirati program zaštite i razvoja domaće proizvodnje
  3. Borba za poreske olakšice i sačuvanje postojećih radnih mjesta uz težnju za novim radnim mjestima
  4. Unaprjeđenje konkurentnosti domaće ponude
  5. Unaprjeđenje kvaliteta života građana i razvoj ljudskih vrijednosti
  6. Ravnopravnost spolova
  7. Očuvanje historijskih i kulturnih vrijednosti
  8. Razvoj preduzetništva i malih i srednjih preduzeća
  9. Razvoj ruralnih sredina (strateški i planski dokument ruralnog razvoja)
  10. Uspostavljanje modernog saobraćajnog sistema (na osnovu transportne strategije BiH)
  11. Razvijanje industrijske zone i povezivanje sa svjetskim poznatim zonama
  12. Promoviranje timskog poljoprivrednog razvoja – zajednički nastup više poljoprivrednih domaćinstava na tržištu
  13. Izgradnja učeničko–studenskog doma
  14. Kreiranje ambijenta za osnivanje univerziteta Brčko distrikta BiH
  15. Formirati turističku organizaciju Brčko distrikta BiH
  16. Formirati razvojnu agenciju Brčko distrikta BiH
  17. Osnivanje privrednog suda Brčko distrikta BiH
  18. Izrada strategije razvoja Brčko distrikta BiH
  19. Izrada prostorno-pravne regulative

  Direktor Foruma i glavni koordinator Vlade Distrikta Damir Bulčević medijima je pojasnio zašto su zaključci saopćeni više od mjesec dana nakon završetka Foruma.

  “Nakon Biznis foruma, odmah je počela priča u kuloarima da će ovo biti još jedna manifestacija koja je prošla tek onako, da se slika, da se Brčko distrikt pojavi u medijima nekoliko dana, i da nema nikakvih konkretnih rezultata. Pošto smo na samom Biznis forumu već imali dogovorene konkretne zaključke i realizaciju određenih aktivnosti veoma brzo, znali smo da će one uslijediti u roku od dva-tri mjeseca. Zbog toga nismo htjeli izlaziti u javnost sa zaključcima.”

  Konkretni rezultati već vidljivi

  Bulčević je naglasio da su konkretni rezultati sa Biznis foruma već sada vidljivi.

  Na Forumu je dogovoreno da firma “Bosnaplod” svoje proizvode izvozi u Indoneziju.

  Na samom kraju Foruma upućena su dva pisma namjere – za saradnju i potpisivanje sporazuma između vlada Distrikta i permskog kraja u Rusiji, koje se očekuje u martu sljedeće godine, te poziv u posjetu turskoj općini Kayseri, najvećoj industrijskoj zoni u ovoj zemlji u kojoj radi oko 1.200 fabrika sa oko 70.000 zaposlenih radnika te površinom od oko 22 miliona metara kvadratnih, naveo je Bulčević.

  “Oni imaju namjeru već sada realizovati jedan veliki projekat u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine. A sami početak tog projekta bila bi izgradnja ekspo centra za njihovih od 70 do 100 firmi. Takva dva ekspo centra će napraviti u svijetu – jedan u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine, drugi u Dubaiju”, istakao je on, dodavši da je sa predsjednikom Skupštine Distrikta Esedom Kadrićem, gradonačelnikom Sinišom Milićem, šefom Odjela za privredni razvoj, sport i kulturu Perom Gudeljevićem i dekanom brčanskog Ekonomskog fakulteta Srđanom Lalićem prošle sedmice posjetio tu općinu.

  “Zaista smo se uvjerili u njihove iskrene namjere i u njihovu snagu ekonomije”, kazao je, naglasivši da je to početni korak u kojem bi sigurno oko 150 osoba našlo svoje zaposlenje.

  Ponovio je da Brčko distrikt ima posebne privredne kvalitete i da može privući sjajne investitore, ali da je “na nama da budemo dovoljno mudri i pametni i da to iskoristimo”.

  Najavio je da će polovinom januara naredne godine predstavnici ove turske općine posjetiti Distrikt, te da će biti potpisan memorandum o saradnji i daljim aktivnostima.

  [Otisak.ba]
  “Vjerujem da je ovo pozitivna priča za Brčko distrikt Bosne i Hercegovine i njegove građane, za mladi svijet koji će kroz ova nova radna mjesta imati mogućnost zaposlenja i ostanka u Bosni i Hercegovini.”

  Visoko obrazovanje

  Srđan Lalić, dekan Ekonomskog fakulteta koji je također učestvovao u organizaciji Biznis foruma, dotakao se rezultata u oblasti visokog obrazovanja.

  Kazao je da je stigao poziv Ambasade Rumunije u Bosni i Hercegovini da studenti ovog fakulteta apliciraju na stipendije ove zemlje.

  Stigao je i poziv iz navedene turske općine i otvoren program saradnje sa univerzitetom u Kayseriju koji ima oko 90.000 studenata sa svih svjetskih kontinenata.

  “Oni imaju svoju srednju školu, ali i kao takvi našli prostora da prime i naše studente koji žele da rade – da li je to riječ o ferijalnoj praksi, volontiranju, i na kraju možda i zaposlenju. Isto tako žele da budu i partneri našeg obrazovnog sistema”, naveo je Lalić, dodavši da ih je to podstaklo da pokrenu inicijativu prema Vladi Distrikta da u skorijem periodu razmišlja o učeničko-studentskom centru.

  “Vjerujem da će se na taj način unaprijediti tema visokog obrazovanja na ovim prostorima. Ako dođe do realizacije tog dijela infrastrukture, onda svaka druga priča o unaprjeđenju ove teme je moguća.”

  Istakao je da Ekonomski fakultet već ima saradnju sa univerzitetom iz Perma u oblasti poljoprivrede.

  On je naglasio da je Distrikt dobio poziv za učešće na biznis forumu u kineskom Šangaju, te da je u pregovorima sa još tri mjesta.

  “Naš Biznis forum u sljedećoj godini možda dobije jednu novu dimenziju, odnosno da ovo bude centar biznis foruma distrikta ili nekih drugih oblika koji su postojeći u svijetu”, kazao je za Lalić za kraj.

  Lalić [Otisak.ba]
  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  10 + = fourteen