Đakić osuđen na osam godina zatvora, Mulahalilović najavio apelaciju Ustavnom sudu BiH

  Predsjednik Mjesne zajednice Bukvik Ilija Jovičić izjavio je da bi ova presuda Suda BiH mogla da znači određenu prekretnicu u sankcioniranju zločina počinjenih nad Srbima u ovoj državi.

  Stoji Mensur Đakić, pored njega Osman Mulahalilović (Foto: BIRN BiH / Arhiva)

  Novinar: Adis Mujdanović

  Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine osudilo je Mensura Đakića na osam godina zatvora, dok je Begzada Kajtazija oslobodilo optužbi za zločin počinjen u septembru 1992. godine u selu Bukvik kod Brčkog.

  Sud BiH je odbio žalbu branioca, a uvažio žalbu tužioca i preinačio prvostepenu presudu, povećavši kaznu zatvora Đakiću sa dvije na osam godina, dok je potvrđena oslobađajuća presuda Kajtaziju.

  Prema presudi, Đakić je proglašen krivim da je, kao komandant Prvog bataljona 108. Brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO), iz neposredne udaljenosti posmatrao pripadnika Bataljona kojim je komandovao kako vrši ubistva tri zarobljene osobe srpske nacionalnosti, propustivši da izvrši nužne i razumne mjere da kazni počinioca.

  Krivični zakon Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (član 142, stav 1), kao blaži zakon za učinioca, propisuje kažnjavanje za naređivanje i izvršavanje ubistava, naveo je u izjavi za Otisak.ba njegov branilac Osman Mulahalilović.

  “Đakić nije optužen da je naredio ubistvo, Đakić nije optužen da je izvršio ubistvo. Đakić je optužen da nije kaznio počinioce ubistava. Krivični zakon SFRJ ne propisuje odgovornost za to”, naglasio je on.

  Apelacija Ustavnom sudu BiH

  Istakao je da, “nasuprot obaveznoj primjeni blažeg zakona, Sud BiH, po ko zna koji put, primjenjuje strožiji zakon, suprotno praksi Evropskog suda u Strasbourgu (Strazburu), npr. u predmetu Maktouf (Maktuf)/Damjanović, i proizvoljno primjenjuje Krivični zakon na štetu Đakića”.

  Zbog toga, Mulahalilović je najavio da će protiv ove presude podnijeti apelaciju Ustavnom sudu BiH

  Jovičić: Prekretnica u sankcioniranju zločina nad Srbima

  Predsjednik Mjesne zajednice Bukvik Ilija Jovičić izjavio je da bi ova presuda Suda BiH mogla da znači određenu prekretnicu u sankcioniranju zločina počinjenih nad Srbima u ovoj državi.

  “Za razliku od prvostepene, drugostepena presuda donekle zadovoljava očekivanja porodica nastradalih Bukvičana. Ako se zna da su od 12. do 15. septembra u selima bukvičkog platoa stradale 64 osobe srpske nacionalnosti, od kojih čak 25 na pravcu gdje je na naše selo napadao Đakić, onda je presuda skromna. Možda su i naše aktivnosti i pismo koje smo uputili na više adresa u BiH pomogle da se Đakiću poveća kazna”, rekao je on, prenose lokalni i regionalni mediji.

  1 KOMENTAR

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  − one = one