Dajana Đurić: Svjetski dan Roma

Svjetski dan Roma obilježava se 8. aprila u znak sjećanja na prvi kongres Roma.

Ovaj datum označava dan kada su se Romi intelektualci sastali prije 49 godine na prvome kongresu Roma, održanog od 8. do 12. aprila 1971. godine u Londonu (Engleskoj).

Tokom 60-ih godina uspostavljene su brojne romske organizacije u Francuskoj i Velikoj Britaniji.

U ovom periodu nastaju i prve romske organizacije u Srednjoj i Istočnoj Europi.

Zajedno sa rastom broja nacionalnih romskih organizacija, rastao je i interes za stvaranje međunarodne romske organizacije.

Nakon nekoliko neuspjelih pokušaja, Romi iz brojnih europskih zemalja susreli su se u Londonu u aprilu 1971. godine.

Delegaciju Roma iz tadašnje Jugoslavije predvodio je Slobodan Berberski, a u njoj su učestvovali i Nusret Seharsoj iz Prizrena (Kosova) i Faik Abdi iz Skopja (Makedonije).

Na prvome Kongresu, za koji se smatra da je prvi istinski međunarodni sastanak Roma, raspravljalo se o jeziku, kulturi, obrazovanju, društvenom položaju Roma, borbi protiv rasizma, diskriminacije.

Kongres je rezultirao prihvaćanjem naziva Rom a dotadašnji nazivi Cigan, Zigeuner Gitanos itd. označeni su kao nedostojni i uvredljivi!

Dogovoren je izgled romske zastave (plava boja u gornjoj polovici simbolizira nebo i mir, zelena boja u donjoj polovici simbolizira put i slobodu kretanja, crveni točak u sredini simbolizira mukotrpnu historiju romskoga naroda) i donesena je odluka da službeno bude romska himna „Dželem, dželem“.

Povodom Svjetskog dana Roma u svijetu se organiziraju različite manifestacije, tribine i programi u kojima se predstavljaju jezik, običaj i kultura Roma, kao i brojne prigode u kojima se nastoji u javnosti podići svijest o važnosti integracije Roma u društvo.

Posebno su važna usmjerenja na obrazovanje romske djece, zaštitu prava djece kako bi im se osigurala dostupnost odgoja i obrazovanja, zdravstvene i socijalne zaštite te svih ostalih prava koja imaju svi građani.

Provedba Akcionog plana za rješavanja problema Roma u Brčko distriktu, za razdoblje od 2017-2020. godine, kao i proces izrade Akcionog plana o obrazovnim potrebama Roma za razdoblje 2020-2022. godine posvećenim romskoj nacionalnoj manjini,
na sistemski način pomaže poboljšanju uvjeta života te integraciji, kao i suzbijanju svih oblika diskriminacije, uz očuvanje romskog identiteta, kulture i tradicije.

Ovim putem upućujem iskrenu čestitku svim Romima širom svijeta koji slave Međunarodni dan Roma sa željom da ga provedete u dobrom zdravlju i vedrom duhu. Baxtalo dive romano but bax sastipe savore romenge.

Autor: Dajana Đurić