More

  Da se zna: Hamed Hamo Jerković je idejni tvorac i projektant Puta spasa

  "Draga djeco, nikada nemojte misliti da nema izlaza iz bilo koje situacije", izjavio je 12. maja 2007. godine rahmetli major Hamed Hamo Jerković.

  - Advertisement -

  Prošlu subotu je Koordinacija boračkih udruženja Armije Republike Bosne i Hercegovine upriličila pohod Putu spasa, putnoj komunikaciji Rašljani – Gornji Srebrenik, koja je predstavljala jedinu komunikaciju Brčaka sa ostatkom zemlje. Tim povodom su otkrili i spomen-ploču na mjestu gdje je počela gradnja ovog puta.

  Spomen-ploča je podignuta kao materijalni svjedok vremenu kada je otvorena komunikacija između Slobodne brčanske teritorije i ostatka zemlje pod kontrolom Armije RBiH.

  S obzirom na to da se u nekoliko sela južnog dijela Brčkog u maju 1992. godine našlo oko 50.000 stanovnika, bez smještaja, hrane i zdravstvenih usluga, prokopavanje putne komunikacije između Rašljanja i Gornjeg Srebrenika predstavljalo je jedini način da se na ovo područje dostave hrana, nafta, medicinska oprema, ali i transportiraju teški ranjenici u Tuzlu, podsjetili su direktni akteri izgradnje ovog puta, kojima je pripala čast i da otkriju spomen-ploču.

  [Otisak.ba]
  Ova informacija izazvala je brojne reakcije sudionika izgradnje Puta spasa preko Majevice, ali i onih čiji su životi spašeni zahvaljujući herojskom podvigu “nemoguće misije” uspostavljanja putne komunikacije preko veoma nepristupačnog majevičkog terena.

   

  Hamed Hamo Jerković idejni tvorac i projektant

  Sve reakcije su se odnosile na činjenicu da prilikom otkrivanja spomen-ploče, bar u medijima, nije spomenuto ime idejnog tvorca i projektanta Puta spasa rahmetli majora i arhitekte Hameda Hame Jerkovića.

  U arhivi Otiska pronašli smo tekst od 12. maja 2007. godine, kada je prilikom obilježavanja 15. godišnjice od formiranja 108/215. Viteške motorizovane brigade Armije RBiH bilo govora i o nastanku Puta spasa.

  Tom prilikom jedan od graditelja Abdulah Zildžević je izjavio:

  “Izgradnja Puta započela je sa starim mašinama i minimalnim količinama goriva. Na izgradnju ovoga puta bili smo prinuđeni jer je sve važnije komunikacije agresor zaposjeo i prije izbijanja oružanih sukoba.”

  Tog 12. maja 2007. godine rahmetli major Hamed Hamo Jerković se prisjetio tih teških vremena i posebno se obratio najmlađim učesnicima šetnje:

  “Draga djeco, nikada nemojte misliti da nema izlaza iz bilo koje situacije. Kada smo bili u okruženju, imali smo krizni štab i vidjeli smo da moramo imati putnu komunikaciju sa Srebrenikom. Put je rađen od 12. maja do 3. juna 1992. godine. Radilo se i dan i noć.”

  Put je korišten sve do septembra 1992. godine, kada su jedinice Armije RBiH oslobodile putnu komunikaciju Brka – Cerik – Srebrenik.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  + 49 = fifty three