More

  Da li su pregovori u Neumu povratak taktici “Dejtona” i holbrukovskog zavrtanja ruku

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Evropski i američki izaslanici Angelina Eichhorst i Matthew Palmer namjeravaju bh. političke lidere krajem ovog vikenda uputiti ka Neumu i pod mediteranskim suncem nastaviti najtegobniju reformu u historiji ove zemlje, onu izbornu.

  Nastavak pregovora dalje od sarajevskih rezidencija i zatvaranje bh. lidera najvjerovatnije u neumski Hotel Grand taktički podsjeća ni manje ni više nego na Dejton i pregovore koji su okončali agresiju na našu zemlju te stvorili osnove za uspostavu nove državne strukture.

  Zatvaranje lidera u zračnu bazu u američkom Ohiju stovorilo je atmosferu u kojoj je do izražaja mogao doći diplomatski stil Richarda Holbrookea, američkog medijatora u pregovorima, koji je baštinio tvrdi stil pregovaranja, sistem ponuda i ucjena te klasičnog zavrtanja ruku.

  Balkanski lideri su čak izmislili i novu riječ “holbrukovanje”, što znači pregovaranje uz prijetnju sankcijama i kazne, a pomenuti pojam kasnije se koristio i kod sličnih postupaka američke diplomatije širom svijeta.

  Nema sumnje da je odluka da se pregovori o izbornoj reformi izmjeste u Neum motivisana potrebom da se taj proces pokuša okončati do kraja aprila i rokova za početak procesa raspisivanja općih izbora. Neum je tako sasvim siguran Palmerov hamletovski “biti ili ne biti” moment, tj. ako propadne “Neum”, izbora ili neće biti ili će biti održani po starim pravilima.

  Američka administracija dosad je pokazala da ako želi, može naći modalitete izlaska iz krize i “motiviranja” da se dogovor desi, najsvježiji primjer je dogovor za održavanje mostarskih izbora. Težina neumskog momenta još jače dolazi do izražaja u kontekstu novih objava američkih sankcija i očekivanja da se one značajnije “preliju” i na lidere iz Federacije BiH.

  IZVOR: KLIX.BA

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img