Da li su penzioneri u Brčkom zadovoljni svojim primanjima?

Foto: Samir Tukulj

Oko 11.250 penzionera u Brčko distriktu BiH penzije prima iz entitetskih fondova, a pomoć dobijaju i od lokalne Vlade. Istražili smo da li je to dovoljno za normalan život, odnosno da li su penzioneri zadovoljni svojim primanjima.

Sa oko 38 godina radnog staža, najviše kao policajac, Ismet Bešić iz Brčkog ima penziju 390 maraka što, kako kaže, prosječnom penzioneru u Brčko distriktu nije dovoljno za normalan život. Približno isti iznos penzije ima većina od oko 4.500 penzionera iz ove lokalne zajednice, korisnika Fonda PIO/MIO Federacije BiH.

„Svaki penzioner, prosjek, da svedemo na najminimalnije, 100 maraka treba mu za lijekove mjesečno. (Koja penzija bi Vas zadovoljila sada?) Bar da ima 25 maraka dnevno, 750 maraka minimalno, to je onako da čovjek može da živi, da može da popije čaj dnevno“, navodi Bešić, predsjednik Udruženja penzionera Fonda FBiH, Brčko.

U Brčko distriktu živi oko 6.750 penzionera, korisnika Fonda Republike Srpske. Oni također nisu zadovoljni svojim penzijama.

„Preko 435 maraka je prosjek, nešto manje, ali ne može penzioner da odvoji 100 maraka, da mu se odbija od penzije, koja je mala. Tako da se onda penzioneri snalaze kako znaju i umiju… Trebalo bi sigurno dva-tri puta više, zavisi kolika je penzija“, ističe Veljko Zlatović, predsjednik Udruženja penzionera FOND RS, Brčko.

Svojim penzijama uglavnom nisu zadovoljni ni penzioneri koje smo anketirali na glavnom brčanskom trgu.

„Imao sam negdje oko 2.800 DM, da bi me ova država natjerala na 400. Pa mi povećali malo na 600. Od 2.800 DM na 600 maraka. Pa gdje to ima?“

„Ja se ne žalim, imam solidna primanja… A ovaj mi je problematičan, zato što puno daje za lijekove.“

„Živim, da izviniš, k’o ker. Ne može mi biti, bolestan sam, bole me noge, star. Jedva kraj s krajem.“

„Ja i žena polako. Djeca po inostranstvu. (Kakvu imate penziju?). Srednju. Nije loše, dobro je.“

Udruženja penzionera u Brčkom bore se za povećanje penzija, a neki od njih najavljuju i proteste ukoliko se to uskoro ne desi. Razne pomoći i olakšice koje dobijaju sa svih strana jesu im od koristi, ali nedovoljno. Brine ih i povećana smrtnost uzrokovana pandemijom korona virusa, tako da njihov život nije bi blizu onog kakav su priželjkivali u trećoj dobi. 

Novinar: Adis Mujdanović
--