More

  Da li se bh. građani odjavljuju sa biroa prilikom zaposlenja u inostranstvu?

  Sve je više građana Bosne i Hercegovine, koji u potrazi za boljim primanjima i uvjetima rada, napuštaju našu državu, te sreću pronalaze najčešće u zemljama zapadne Evrope. Provjerili smo da li se oni prilikom odlaska i odjavljuju sa biroa.

  Agencija za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine trenutno posreduje u zapošljavanju naših građana u inostranstvu u dvije države, Sloveniji i Njemačkoj.

  – Svo zapošljavanje u Sloveniji odvija se putem Agencije za rad i zapošljavanje BiH, dok za Njemačku imamo dozvolu za posredovanje samo osobama sa završenom srednjom medicinskom školom općeg ili pedijatrijskog smjera, koje imaju položen stručni ispit u BiH i znanje njemačkog jezika na minimum B1 nivou, prema evropskom referentnom okviru za jezike – navode iz Agencije.

  Osobe koje odlaze na rad u inostranstvo posredstvom Agencije za rad i zapošljavanje BiH, prema njihovim riječima, uredno su odjavljene sa biroa nezaposlenih, te imaju prava na radu u navedenim državama kao i domaća radna snaga u tim državama.

  – Za osobe koje odlaze u inostranstvo mimo Agencije za rad i zapošljavanje BiH mi nemamo podatke jer te osobe nisu dužne nigdje da evidentiraju svoj odlazak – pojasnili su.

  Kako kažu, u dosadašnjem toku realizacije Sporazuma o zapošljavanju državljana Bosne i Hercegovine u Sloveniji najviše su se tražili radnici iz Bosne i Hercegovine sa sljedećim zanimanjima: vozači (razne kategorije uključujući i međunarodni transport), varioci, armirači, zidari, elektroinstalateri, bravari, fasaderi i građevinski radnici.

  Od 2013. do kraja juna ove godine za rad u Sloveniji izdato je ukupno 92.690 radnih dozvola našim građanima, dok je za rad u Njemačkoj tokom istog perioda izdato ukupno 6.614 posredstvom Agencije.

  Prijava na evidenciju nezaposlenih Službe za zapošljavanje je lično pravo svakog nezaposlenog građanina, pa samim tim tako i odjava. Tako da se građani odjavljuju sa evidencije prilikom zaposlenja u inostranstvu, ali ne uvijek i ne svi, kazala je Amela Makul, stručni savjetnik za informisanje Službe za zapošljavanje TK.

  – Pojedini nezaposleni odlaze, a da pri tom ne jave Službi promjenu statusa (iako su to dužni prema Zakonu o posredovanju i materijalnoj i socijalnoj sigurnosti FBiH, po kojem mi radimo), te ih mi nakon nekog perioda odjavimo, a da ne znamo razlog njihovog nejavljanja – navela je Makul.

  Ona dodaje kako postoje i građani koji se uredno odjave prilikom odlaska i zaposlenja u inostranstvu.

  – Prema našoj statistici, takvih je bilo od početka godine do kraja jula 2022. negdje oko 1.300 – kaže Makul.

  Factor.ba//Otisak.ba

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  one × 1 =

  Čitano

  Povezani članci