Da li će u Brčko distriktu BiH ponovo na snagu stupiti Odluka o proglašavanju opasnosti od pasa lutalica

Foto: Nula49.com - Ilustracija

Autor: Dževad Turčalo

Izvjesno je da zadnjih godina na ulicama distrikta primjetno je povećan broja pasa lutalica odnosno pasa koji nisu pod nadzorom vlasnika.

JP Komunalno Brčko bi trebalo da obavlja djelatnost prikupljanja pasa lutalica sa javnih površina, ali već skoro tri pune godine postoji problematika sa ukopnom / stočnom jamom na tertoriji distrikta.

Naime, uprkos činjenici da je Skupština Brčko distrikta u decembru 2018. godine pored djelatnosti na hvatanju i zbrinjavanju pasa lutalica, dodijelila ovom preduzeću i obavezu isplate štete prouzrokovane napadima pasa lutalica kao i zbrinjavanje animalnog otpada sa javnih površina, Vlada Brčko distrikta BiH nije omogućila ovom preduzeću da neometano obavlja ovu dodatnu djelatnost.

Problematika sa ukopnom jamom dobila je političku konotaciju kao i sve u distriktu pa shodno tome lokalna politika se nije uspjela usaglasiti i odrediti lokacije na teritoriji distrikta za ukopne jame.

Životinjski leševi i konfiskati osim što su mogući izvor zaraze, zagađuju i životnu okolinu. Potencijalna su opasnost za zdravlje ljudi i životinja jer se preko njih mogu prenijeti zarazne i parazitne bolesti od kojih su mnoge zoonoze.

Životinjski leševi i konfiskati predstavljaju specifičnu animalnu tvar pa ih se zbog te specifičnosti treba posmatrati i sa epidemiološkog i sa ekološkog aspekta.

Infektivni materijal iz lešina mogu raznositi različite životinje te na taj način prenijeti
razne bolesti (salmonela, bjesnoća, trihineloza, Q groznica i sl.), a osim toga često smo svjedoci da lešine razvlače po ulicama psi i mačke lutalice te se istima i hrane pa stoga ne bi trebali zanemariti i etičku stranu problema koja u javnosti izaziva neugodne osjećaje.

Svjedoci smo stradanja velikog broja pasa i mačaka lutalica u saobraćaju čiji se leševi nemaju gdje adekvatno zbrinuti tako da isti ostaju na ulicama do potpune razgradnje te na taj način kontaminiraju kompletnu okolinu.

Da nezadovoljstvo i haračenje javnog novca nije nepoznanica u ovom gradu, trebalo bi napomenuti i da je 300.000,00 KM koje je Vlada izdvojila za nabavku spalionice animalnog otpada, utrošeno na istu ali ista nije stavljena u funkciju niti postoji ikakva naznaka da će se to u skorijoj budućnosti i desiti obzirom da je postupak za stavljanje spalionice u rad vrlo složen, te iziskuje dozvole za koje je potrebna “dugogodišnja” procedura.

Nečinjenjem onoga što je uistinu potrebno kada je riječ o problematici sa ukopnim jamama, izaziva se opšta opasnost za sve građane distrikta ukoliko imamo u vidu da se psi ne uklanjaju sa ulica te da je njihova populacija sve veća, da su učestaliji napadi pasa lutalica na materijalna dobra pa samim tim i odštetni zahtjevi građana znatno češći, da se leševi uginulih ili zgaženih životinja na javnim površinama nemaju gdje ukloniti odnosno zbrinuti.

Sve navedeno alarmira svaku moguću trezvenost u razmišljanju, premda je uistinu žalosno da će sve na tome i ostati. Da li će?!

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Otiska.

Izvor: Otisak.ba

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

− two = 2