More

  Cvijeće i tišina u Ferhadiji na mjestu pogibije 26 Sarajlija

  Polaganjem cvijeća na mjesto masakra u ulici Ferhadija između brojeva 5 i 12 i čitanjem imena ubijenih civila obilježena je 25. godišnjica stradanja 26 civila glavnog grada BiH, Sarajeva.

  Delegacije, porodice ubijenih i ranjeni u tišini su položili cvijeće i još jednom podsjetili da zločin ne smije biti zaboravljen.

  Na tom mjestu je prije 25 godina smrtno stradalo 26, a teže i lakše ranjeno 108 građana od rasprskavajućeg dejstva minobacačke granate ispaljene s neprijateljskih položaja oko 9.55 sati. Poginuli su i ranjeni dok su čekali u redu za hljeb.

  Bilo je to prvo masovno stradanje građana u opkoljenom Sarajevu u periodu agresije od 1992. do 1995. godine.

  Predsjednica Unije civilnih žrtava rata Kantona Sarajevo Senida Karović u svom obraćanju podsjetila je da “je na današnji dan u redu za hljeb ubijeno 26, a ranjeno 108 Sarajlija koji nisu ni slutili da je to početak opsade grada Sarajeva i period koji će trajno obilježiti živote svih Sarajlija”.

  “Prošlo je 25 godina nade i želje da počinjeni zločin mora biti kažnjen. 25 godina žrtve poručuju da zločin ne smije biti isplativ i da pravda mora biti zadovoljena. Prošlo je 25 godina, a sjećanje učesnika sudbonosnih događaja ne blijedi jer su od tog trenutka svi građani Sarajeva postali svakodnevna meta granata, snajpera…”, istakla je Karović.

  Danas se, naglasila je, sjećamo nevino ubijenih građana.

  “Ovo mjesto zločina treba obilježavati i nikada ne zaboraviti”, dodala je Karović.

  Predsjedavajuća Skupštine Kantona Sarajevo Ana Babić poručila je danas da “ovaj trenutak pripada samo porodicama poginulih jer su to osobe koje jedino razumiju bol”.

  “Mi treba da šutimo. Šuvišan je ovaj papir, suvišna je bilo koja riječ koju ćemo napisati ako naše srce ne osjeća šta je to. Samo porodica zna, onaj ko je izgubio, ko je osakaćen, šta je bol, patnja i šta je ova ruža koja će biti vječno sjećanje. Šta mi treba da radimo? mi treba da šutimo. Da šutimo, da se sjećamo”, istakla je Babić.

  Treba da, prema njenim riječima, šutimo i tragamo za zločincima koji su počinili zločin.

  Na današnji dan su poginuli: Nedžad Abdija, Ismet Ašćerić, Ruždija Bektešević, Snježana Biloš, Predrag Bogdanović, Vladimir Bogunović, Vasva Čengić, Gordana Ćeklić, Mirsad Fazlagić, Emina Karamustafić, Mediha Omerović, Bahrija Pilav, Mila Ruždić, Mile Ružić, Abdulah Sarajlić, Sulejman Sarajlić, Hatidža Salić, Galib Sinotić, Sreten Stamenović, Srećko Šiklić, Božica Trajeri – Pataki, Vlatko Tanacković, Srećko Tanasković, Tamara Vejzagić – Kostić, Jusuf Vladović i Izudin Zukić.

  Foto: Anadolija
  SourceAnadolija

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  four + four =