Čudotvorni trik za crijeva: Napitak od javora i đumbira

Nadutost i problemi s probavom neugodnost je od koje pati veliki broj ljudi. Uzrok može biti neko zdravstveno stanje ili jednostavno užurban način života, koji nam često onemogućuje zdrave, cjelovite i kvalitetne obroke.

Loša probava nerijetko je i uzrok nepravilnog funkcioniranja crijeva. Osim što osiguravaju probavu, crijeva omogućuju apsorpciju nutrijenata koje štite od raznih infekcija. Kako bi crijeva mogla normalno funkcionirati, potrebno je pružiti im dobar imunološki sistem.

- Reklama -

Zdravlje crijeva

Prema herbalistici Rachelle Robinett, najbolja prirodna sredstva za zdravlje crijeva su karminativi. Riječ je o namirnicama biljnog porijekla, koje djeluju protiv napuhnutosti trbuha, potiču apetit i pomažu u probavi. Namirnice koje je stručnjakinja posebna istaknula su klinčići, piment, đumbir, cimet i crni biber.

Od navedenih namirnica otkrila je kako napraviti fantastičan i ukusan napitak:

Sastojci:

kora naranče

25 dl vode

đumbir

sezonski začini po izboru (cimet, muškatni oraščić, piment, klinčić i crni biber)

1/4 šoljica javorovog sirupa

gazirana voda

Priprema čudesnog napitka

Priprema:

U malom loncu na srednje jakoj vatri dodajte vodu, narančinu koru, đumbir, začine i miješajte. Nakon što se smjesa smanji za polovicu, ulijte je u malu posudu i dodajte javorov sirup. Promiješajte dok se ne sjedini. Zatim ostavite napitak sa strane da se potpuno ohladi. Nakon što se ohladi, dodajte nekoliko kašika javorovog sirupa u čašu napunjenu ledom. Prelijte pjenušavom vodom. I dodajte ukras po vašem izboru, poput suhih naranči i štapića cimeta.

„Jedan od načina na koji karminativi djeluju jest da pomažu u opuštaju mišića u probavnom traktu. Što može poboljšati pokretljivost i ublažiti grčeve“, rekla je Rachelle Robinett. Te dodala kako su ove biljke prepune prirodnim eteričnim uljima, koja također mogu pomoći u promicanju zdrave probave i ublažavanju zatvora. Osim toga, ovaj recept ima i druga svojstva za jačanje probave zahvaljujući kori naranče. I njezinoj gorkoj komponenti koja može potaknuti vaše okusne pupoljke da stvore više sline, što zauzvrat pomaže u pokretanju probavnog sistema.

Spoj kore citrusa i drugih gorkih sastojaka, objašnjava ona, može “pomoći stimulirati probavne enzime, želučanu klorovodičnu kiselinu i stvari koje trebamo pravilno probaviti i apsorbirati hranu”. Da biste dobili najzdravije koristi od ovog hranjivog napitka, Robinett kaže da je najbolje vrijeme za konzumaciju ovog pića prije obroka.

Otisak.ba

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

thirty eight + = 40