Crnadak s Lavrovom: Unaprijediti ekonomsku saradnju i spoljnotrgovinsku razmjenu

  Snažna podrška Rusije Daytonskom sporazumu, potrebi unutrašnjeg dogovora i uvažavanju uloge i nadležnosti Republike Srpske i Federacije kao entiteta, predstavljala je kontinuiran doprinos stabilnosti u BiH.

  [AA]

  Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak, nakon sastanka s ruskim kolegom Sergeyom Lavrovom, poručio je da ove dvije zemlje imaju dobre i prijateljske odnose i da su razgovarali o tome kako ih unaprijediti u oblasti ekonomske saradnje i spoljnotrgovinske razmjene, javlja Anadolu Agency (AA).

  Nakon potpisivanja Plana konsultacija između Ministarstva vanjskih poslova BiH i Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije za razdoblje 2019/2020 poručeno je da snažna podrška Rusije Daytonskom sporazumu, potrebi unutrašnjeg dogovora i uvažavanju uloge i nadležnosti Republike Srpske i Federacije kao entiteta, predstavlja kontinuiran doprinos stabilnosti u BiH.

  - Reklama -

  „Posjeta Lavrova za nas ima ogroman značaj i ističem posebno zadovoljstvo što će njegova posjeta biti realizovana u Sarajevu, Istočnom Sarajevu i Banjaluci. Odnosi s Rusijom su odlični i prijateljski i razgovarali smo o tome kako ih unaprijediti u oblasti ekonomske saradnje i spoljnotrgovinske razmjene“, pojasnio je Crnadak.

  Danas je bila prilika, kako je kazao, i da se zahvali Lavrovu za rješavanje pitanja klirinškog duga u iznosu od 125 miliona dolara i za otvaranje ruskog tržišta za izvoz bh. proizvoda, posebno voća.

  „Potpisali smo i Plan saradnje između dva ministarstva kojim su definisane zajedničke aktivnosti za 2019/2020. godinu. Trenutno imamo oko 40 sporazuma koji čine formalni okvir naše saradnje i dogovorili smo se da nastavimo raditi na novim memorandumima i sporazumima“, rekao je Crnadak.

  Izrazio je zahvalnost Rusiji što ima principijelan stav kada su u pitanju odnosi unutar BiH.

  „Snažna podrška Rusije Daytonskom sporazumu, potrebi unutrašnjeg dogovora i uvažavanju uloge i nadležnosti Republike Srpske i Federacije kao entiteta, predstavljala je kontinuiran doprinos stabilnosti u BiH. Daytonski sporazum dao je balans i dobru osnovu za mir i suživot za sve ljude koji ovdje žive i zato nam je ta podrška Rusije važna i zbog toga što je bila jedan od kreatora ovog sporazuma“, potcrtao je ministar Crnadak.

  Kao predstavnik RS-a izrazio je radost što će Lavrov posjetiti i Banjaluku, odnosno Istočno Sarajevo.

  „RS i Rusija imaju poseban odnos koji nije prepreka razvoju odnosa sa BiH nego, naprotiv, bit će dodatni podstrek za razvoj tih odnosa“, istakao je Crnadak.

  Pozdravio je današnju posjetu mjestu gdje će biti rusko-srpski centar u Banjaluci. Razgovarali su i o stanju u regionu i usaglasili da bi uspješan završetak razgovora Beograda i Prištine bio od velike koristi za trajnu stabilizaciju i dugoročan prosperitet cijelog regiona.

  „Razgovarali smo i o našoj saradnji na multilateralnom planu, posebno o saradnji o saradnji u okviru Ujedinjenih nacija. Imamo dobru saradnju na međunarodnoj sceni i uvjeren sam da će se to nastaviti. Mi smo prenijeli da se naše pozicije neće mijenjati kod onih stvari koje su od velikog značaja za Rusiju kao što je pitanje sankcija prema Rusiji i pitanja koja se tiču Kosova i NATO-a“, dodao je Crnadak.

  Lavrova su ranije danas u Sarajevu dočekali članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

  Nakon sastanka s predsjedavajućim Bakirom Izetbegovićem te Mladenom Ivanićem i Draganom Čovićem, članovima Predsjedništva BiH, Lavrov je zvaničnu posjetu BiH nastavio u Ministarstvu vanjskih poslova.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  72 + = seventy seven