Crnadak očekuje da će BiH ove godine dobiti zvaničan status kandidata EU

  - Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (BiH) Igor Crnadak učestvovao je danas na sastanku ministara vanjskih poslova Višegradske grupe (V4) i Zapadnog Balkana (WB6)

  Foto: AA

  Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (BiH) Igor Crnadak učestvovao je danas na sastanku ministara vanjskih poslova Višegradske grupe (V4) i Zapadnog Balkana (WB6), koji je u okviru predsjedavanja Slovačke Republike Višegradskom grupom održan u Bratislavi, javlja Anadolu Agency (AA).

  Glavna tema sastanka ministara vanjskih poslova V4 + WB6 bila je šta uraditi u regionu u narednom periodu na ubrzanju reformi i procesa proširenja, te kako Evropska unija (EU) i Višegradska grupa u tome mogu da pomognu.

  Tokom obraćanja, Crnadak je izrazio očekivanje da će BiH ove godine dobiti zvaničan status kandidata, te da će Mišljenje Evropske komisije, koje će biti objavljeno sutra, biti jasan putokaz šta se mora bez odlaganja uraditi u oblasti reformi i jačanja institucija, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

  Ministar je izrazio nadu da će tri političke partije koje su započele razgovore oko formiranja vlasti uskoro završiti proces, te da će vlast na nivou Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) i na nivou BiH biti formirana u najkraćem mogućem roku.

  Govoreći o mogućem uticaju Evropske unije, Crnadak je rekao da se u BiH mora više insistirati na standardima i kriterijumima, kako bi se ojačale institucije i vratilo povjerenje građana. Posebno je pozvao na izmjene Izbornog zakona kako bi bili stvoreni uslovi za poštene izbore.

  Ministar je podsjetio da je Izvještaj Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) potvrdio da građani na proteklim opštim izborima u BiH nisu mogli da iskažu volju na demokratski način, s obzirom na to da je registrovan veliki broj pritisaka, ucjena i zastrašivanja.

  Crnadak je zatražio podršku i da se javni RTV servisi oslobode dominacije pojedinih političara i stranaka, podsjećajući da je i to navedeno kao značajan nedostatak u ODIHR-ovom izvještaju. Takođe, ministri su razmijenili mišljenja o upravo održanim evropskim izborima i postizbornim razgovorima koji će se voditi oko ključnih pozicija u EU u narednih pet godina.

  --

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  forty eight ÷ twelve =