More

  Crnadak: Izostankom imenovanja bh. predstavnika u PS Vijeća Evrope nanesena šteta imidžu BiH u svijetu

  - Vijeće Evrope je zvanično potvrdilo da BiH neće imati svoje predstavnike u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) u 2019. godini jer je propustila krajnji rok da dostavi imena parlamentaraca koji bi predstavljali BiH

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak smatra da je propust da BiH neće imati svoje predstavnike u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) u ovoj godini nanio veliku štetu međunarodnom ugledu BiH i generalno štetu na političkoj sceni ne samo u okviru Vijeća Evrope nego uopšte, javlja Anadolu Agency (AA).

  Poručio je da je imenovanje predstavnika isključiva nadležnost Parlamentarne skupštine BiH.

  Vijeće Evrope je zvanično potvrdilo da BiH neće imati svoje predstavnike u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) u 2019. godini jer je propustila krajnji rok da dostavi imena parlamentaraca koji bi predstavljali BiH.

  “Moram reći da se radi o propustu koji je nanio veliku štetu međunarodnom ugledu BiH i generalno štetu na političkoj sceni ne samo u okviru Vijeća Evrope nego uopšte jer ovakav promašaj je nedopustiv u vrijeme naših velikih integracionih napora kada je u pitanju EU”, rekao je Crnadak.

  Nažalost, smatra on, ovaj propust pokazuje da imamo problema sa ispunjavanjem osnovnih obaveza prema međunarodnim organizacijama.

  “Pokazuje da imamo problema sa sopstvenim kredibilitetom i povjerenjem koje se može imati u BiH kada je u pitanju djelovanje u međunarodnim okvirima. Dakle, predstavnici BiH neće učestvovati ove godine u radu PSVE-a, neće učestvovati u donošenju važnih godišnjih odluka poput budžeta ali neće učestvovati ni u donošenju historijske odluke u 2019. Birat će se novi generalni sekretar Vijeća Evrope nakon deset godina”, izjavio je Crnadak.

  Mišljenja je da je BiH napravila dobar imidž u Vijeću Evrope i žao mu je zbog ovakve odluke. Crnadak je mišljenja i da smo radeći na čelu Vijeća u 2015. godini pokazali suprotno od onoga što je demonstrirano sada.

  “Žao mi je što je s ovim napravljen veliki korak nazad. Vidim da je posljednjih dana krenulo dosta priča i oko toga ko je trebao da uradi ovaj posao i mislim da javnost treba jasnu sliku oko toga. Izbor novog Vijeća ministara nema nikakve veze sa ovim. Jedina istina je da sa imenovanjem naše delegacije u PSVE-u nikakve veze nema ni Vijeće ministara, ni Ministarstvo vanjskih poslova, ni Predsjedništvo BiH nego da je to isključivo pravo i nadležnost Parlamentarne skupštine BiH”, poručio je Crnadak.

  Naglasio je da BiH nastavlja da sarađuje i djeluje unutar Vijeća Evrope u svim drugim oblastima.

  “Ovo se samo odnosi na Parlamentarnu skupštinu. Naša misija u Strazburu dobit će nalog da intenzivira rad u svim strukturama. Tražit ćemo da budu prisutni u strukturama Vijeća Evrope još jače i intenzivnije kako bismo smanjili štetu onoliko koliko se bude moglo. Učestvovat ćemo i na ministarskom sastanku koji je najvažniji događaj svake godine, 16. i 17. maja u Helsinkiju”, pojasnio je Crnadak.

  Bosna i Hercegovina će do kraja ove godine biti suspendirana iz rada Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (PSVE) zbog toga što u roku šest mjeseci od održanih općih izbora nije imenovala nove predstavnike u tome tijelu.

  Prema pravilima Vijeća Evrope, države članice moraju imenovati nove članove izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini najkasnije šest mjeseci od dana održavanja izbora. U suprotnom slijedi privremena suspenzija učešća u radu Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceAA

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  thirty three + = 39