Crnadak: Braneći temeljne vrijednosti VE, obezbijedićemo stabilnost i sigurnu budućnost

  - Pred nama su i danas brojni problemi i krize, ali odgovor mora uvijek biti isti - vladavina prava, demokratija, ljudska prava i poštovanje različitosti, rekao je ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak

  Foto: AA/MVP BiH

  Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak obratio se danas Komitetu ministara Vijeća Evrope na 129. zasjedanju u Helsinkiju, prenosi Anadolu Agency (AA).

  Tokom obraćanja u zvaničnom dijelu sastanka, ministar je posebno istakao značaj Vijeća Evrope, kao i dostignuća i ulogu koju je ova organizacija imala proteklih 70 godina u izgradnji povjerenja i razumijevanja u Evropi.

  “Pred nama su i danas brojni problemi i krize, ali odgovor mora uvijek biti isti – vladavina prava, demokratija, ljudska prava i poštovanje različitosti. Samo braneći ove temeljne vrijednosti Vijeća Evrope obezbijedićemo stabilnost i sigurnu budućnost za naš kontinent, za 47 zemalja i skoro 850 miliona ljudi koje predstavljamo”, rekao je Crnadak.

  Ministar je pozvao Komitet ministara Vijeća Evrope da se usvoji odluka kojom će se otvoriti mogućnost da se Parlamentarnoj skupštini BiH omogući još jedna šansa da prije junskog zasjedanja Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope imenuje delegaciju BiH, kako bi i BiH učestvovala u donošenju važnih odluka poput izbora novog generalnog sekretara Vijeća Evrope, kao i u obilježavanju značajnog jubileja – 70 godina postojanja Vijeća Evrope.

  Takođe, Crnadak je istakao značaj Evropske konvencije o ljudskim pravima i njene dosljedne primjene. Podržao je razvoj politike dobrosusjedskih odnosa Vijeća Evrope i pozdravio napredak ostvaren u saradnji Vijeća Evrope sa Evropskom unijom, jer se radi o organizacijama sa istim vrijednostima i ciljevima.

  Po današnjem završetku 129. zasjedanja Komiteta ministara Vijeća Evrope Crnadak će prusustvovati zvaničnoj ceremoniji predaje predsjedavanja Vijeća Evrope Francuskoj, koja će voditi ovu organizaciju do novembra 2019. godine.

  --

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  five ÷ = one