More

  Čovjek koji je narod imao u srcu: Šesnaest godina od smrti Alije Izetbegovića

  Na današnji dan, prije 16 godina, preminuo je prvi predsjednik nezavisne Republike Bosne i Hercegovine i osnivač Stranke demokratske akcije (SDA) Alija Izetbegović.

  Alija Izetbegović je predvodio državu BiH u jednom od najtežih perioda u njenoj historiji, kada je kao predsjednik i vrhovni komandant Armije RBiH stajao na čelu odbrane tokom agresije na BiH.

  Rođen je 1925. godine u Bosanskom Šamcu, a odrastao je i školovao se u Sarajevu, gdje je diplomirao na Pravnom fakultetu. Zbog svojih je čvrstih političkih opredjeljenja u dva navrata bio osuđivan i zatvaran, najprije 1946. godine, a zatim i 1983. godine u politički montiranom “Sarajevskom procesu”, kada je kao prvooptuženi u grupi od 13 muslimanskih intelektualaca osuđen na 14 godina zatvora.

  Padom komunističkog režima i uoči raspada Jugoslavije je osnovao SDA, a na osnivačkoj skupštini te stranke 25. maja 1990. godine je izabran za njenog prvog predsjednika. Na prvim višestranačkim parlamentarnim izborima 1990. godine je izabran za člana, a zatim i predsjednika Predsjedništva RBiH.

  Na čelu države je ostao tokom perioda agresije, a zatim i nakon nje, sve do 2000. godine, kada je zbog zdravstvenih razloga podnio ostavku na mjesto člana Predsjedništva BiH. Preminuo je tri godine kasnije, 19. oktobra 2003. godine, u Sarajevu.

  Ukopan je 22. oktobra na Šehidskom mezarju Kovači uz najveće državne i vojne počasti, a dženazi je prisustvovalo više od 100.000 osoba, među kojima su bili i brojni međunarodni i domaći zvaničnici.

  – Danas se čini prikladnim da i nebo plače iznad BiH – kazao je tada Paddy Ashdown, ističući kako je Izetbegović bio ličnost koja je uradila više nego bilo ko drugi da osigura opstanak moderne države BiH.

  Izetbegović je dobitnik niza priznanja i nagrada, među kojima su prestižna nagrada za unapređenje ljudskih prava foruma u Kran Montani, titula počasnog doktora pravnih nauka za doprinos zaštiti ljudskih prava i uspostavu mira Marmara univerziteta u Istanbulu, ličnost godine u anketi španskog lista “El Mundo” te medalje Centra za demokratiju iz Washingtona.

  Autor je više djela, među kojima su Islamska deklaracija, Islam između Istoka i Zapada, Govori i pisma, Rat i mir u BiH, Moj bijeg u slobodu te Sjećanja.

  – Volio bih da me upamte kao čovjeka koji je narod BiH uvijek imao na srcu – napisao je svojevremeno Alija Izetbegović i upravo je kao takav ostao u srcima svih građana koji BiH osjećaju kao svoju zemlju.

  Izvor: Saff.ba

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  one + eight =

  Čitano

  Povezani članci