More

  Čović: Porazno da BiH postane kandidat za EU tek 2019.

  U BiH nedostaje zajedništvo politika prema EU i ulazimo u probleme koje smo sami sebi napravili, priznaje Dragan Čović.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović ocijenio je poraznim najave iz Europske unije po kojima bi Bosna i Hercegovina kandidacijski status mogla dobiti tek 2019. godine.

  “Ono što nije dobro i čak može biti porazno ako se ostvari kao praksa jeste stajalište EU koje se vidno promijenilo u posljednjih mjesec ili dva prema nama, a to nam je prezentirao povjerenik Johannes Hahn prilikom posjeta BiH. Prema povjereniku Hahnu, naša ambicija da do kraja ove ili sredine iduće godine dobijemo kandidacijski status postaje nerealna. Mislim da na tome trebamo ozbiljno poraditi”, izjavio je za Čović za Fenu.

  Upozorava da u BiH nedostaje zajedništvo politika prema EU, a “kada ga nema jasno je da će biti zauzet stav kakav je zauzet”, što znači da bi BiH tek 2019. godine mogla dobiti kandidacijski status.

  “Imajući u vidu činjenicu da su iduće godine izbori i da je pitanje kako će ići implementacija izbora, jasno je da ta 2019. može postati bilo koja naredna godina. To znači da ulazimo u ozbiljne probleme koje smo sami sebi napravili. Evidentno smo o europskom putu sami odlučivali i trebali smo pokazati više odlučnosti i pozitivne međusobne drskosti kako bismo ovaj posao završili. Počeli smo vrlo kasno sazivati sve one sastanke koji su dio mehanizma koordinacije i koji su trebali usuglasiti neka pitanja. To je trebalo raditi u petom ili šestom mjesecu, a ne u desetom, jedanaestom ili dvanaestom mjesecu”, ocijenio je Čović.

  Glavnina pitanja – odgovorena

  Ističe da će ovih dana biti usuglašena glavnina odgovora na Upitnik Europske komisije i da će ostati “jedno ili dva pitanja za neka uravnoteženja”.

  To su, dodaje, ona klasična pitanja koja se vežu za budućnost, a ne aktualni trenutak BiH.

  Čović smatra da će većina onih koji budu ocjenjivali rad institucija vlasti u BiH u ovoj godini biti nezadovoljni “jer smo opću klimu napravili vrlo negativnom”.

  “Ambijent koji smo stvorili oko sebe svojim nevještim komuniciranjem s javnosti ili svojim radom je dosta loš i teško da s te strane možemo dati bilo kakvu pozitivnu ocjenu ove godine”, ustvrdio je Čović.

  Konstatirao je, na kraju, kako je u prvoj polovici 2017. godine ipak postojala zadovoljavajuća dinamika u funkcioniranju vlasti, ali da je u nastavku godine došlo do izražene krize na svim razinama.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceAgencije

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  four × three =