More

  Čović: Otvarat će se brojne krize u 2018.

  Neki pokušavaju zasjeniti nedostatak političkog djelovanja prebacujući se na pitanja koja uopće nisu postojala, tvrdi Dragan Čović.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović smatra da će iduća godina u Bosni i Hercegovini biti potpuno obilježena izbornom kampanjom i krizama, ali da je moguće da se u toj kampanji poklope određeni interesi, pa da se neke stvari i odrade ubrzano.

  “Najvažnije je da ćemo imati stabilnu fiskalnu 2018. godinu, jer će se proračuni usvojiti i njihovo punjenje će ići sasvim dobro. Nema danas niti jedne razine koja ima proračunski deficit i to je rezultat promišljenog sustavnog rada da su prihodi u proračunima u značajnom povećanju i mislim da će se taj trend nastaviti i u narednoj godini, što je dobro. A za sve drugo mislim da će se otvarati brojne krize, jer taktike kako dobiti naredne izbore zasnivat će se na tome kako usporiti vlast koja danas djeluje. Tako da i ono što nije pozicija postat će opozicija u svom djelovanju”, izjavio je Čović u novogodišnjem intervjuu za Fenu.

  Upozorava da se Bosna i Hercegovina već šest ili sedam mjeseci u izbornoj kampanji te da neki, kako kaže, pokušavaju zasjeniti nedostatak svog političkog djelovanja prebacujući na pitanja koja uopće nisu postojala, kao što je izgradnja Pelješkog mosta ili određena pitanja u odnosima sa Srbijom.

  “Mislim da će to biti teme koje će prevladati u i narednoj godini, iz prostog razloga jer će to nekome trebati kako bi na neki način ojačao svoju poziciju ili uvjerenje da je to dobro uraditi kako bi vas biračko tijelo pratilo”, smatra Čović.

  Izgradnja cesta donosi nova radna mjesta

  Moguće je, dodaje, da će postojati zajednički interes da se ubrzano gradi i da ćemo u prvoj polovini godine više uraditi na izgradnji autocesta i brzih cesta nego u protekle tri godine.

  “To bi moglo značiti i nova radna mjesta i učinke u ekonomiji, iako vlast vjerojatno neće funkcionirati, što je još jedan pokazatelj da je ova država održiva i kada nemate većinu u vlasti. Očekujem da će se u funkciji izborne kampanje ići dotle da se postavljaju i pitanja povjerenja vladama. Tako će se slati određene političke poruke. Dakle, iduća godina bi u javnosti mogla biti negativna, ali mislim da će upravo zbog izborne kampanje biti više nego pozitivna po puno parametara ako ih neko želi objektivno sagledati”, ističe.

  Kada su u pitanju izmjene Izbornog zakona BiH, Čović kaže da je “za Hrvatski narodni sabor minimum ono što sadrži prijedlog kojeg su predali u Parlamentu” i koji su, kako ističe, “u najvećoj mjeri bili usuglasili” sa Strankom demokratske akcije (SDA).

  “Ako me pitate gdje je ta crta ispod koje se ne može ići, onda je ovaj naš prijedlog minimum minimuma što smo mogli tražiti i ako bi se desilo da u Zastupničkom domu bude odbačen, izvjesno je da ni drugi prijedlozi neće moći proći parlamentarnu proceduru. HDZ će sa svoje strane, zajedno s partnerima u HNS-u, konzultirati i vjerojatno izaći s novim prijedlogom koji će biti jedan drugačiji pristup u izbornoj utakmici, ali da sada ne prejudiciram ta rješenja. Minimum ispod kojeg ne možemo ići je legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda pri izboru članova Predsjedništva BiH i Doma naroda te Grad Mostar”, navodi Čović.

  Problemi s Izbornim zakonom

  Vjeruje da će u svakoj varijanti Središnje izborno povjerenstvo BiH raspisati izbore za listopad. Ipak upozorava da ako se do datuma raspisivanja izbora ne izmijeni Izborni zakon BiH “izborne rezultate neće biti moguće implementirati i da će BiH tek onda ući u pravu krizu”.

  Čović smatra da nametanje rješenja izvan Bosne i Hercegovine nije realna opcija i da o tome ne treba razmišljati.

  “Ne možemo biti u predkandidacijskom statusu prema EU, a imati paralelni sustav odlučivanja. To jedno s drugim apsolutno ne korespondira, jer kada bi se nešto takvo dogodilo, mi bi se narednih deset godina udaljili od naših euroatlantskih ambicija”, upozorava Čović.

  Dodaje kako su ustavne promjene neophodne, ali nam za njih treba da se izbori održe i implementiraju kako treba.

  “S ovakvom BiH ne možemo otvoriti kandidacijski proces. Da bismo otvorili pravna poglavlja moramo reorganizirati pravosudne institucije, a onda i mnogo drugih stvari”, zaključuje Čović.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceAgencije

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  53 − = fifty one