Čović i Dodik pozvali bošnjačke političke predstavnike na formiranje vlasti BiH

  Nakon sastanka u Mostaru, kojemu su prisustvovala i izaslanstva HDZ-a BiH i SNSD-a, Čović je naglasio kako dvije stranke imaju krajnje korektan, partnerski i prijateljski odnos kojega grade godinama te kako su suglasni da to partnerstvo treba dalje snažiti.

  Foto: FENA

  Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović i predsjednik SNSD-a i predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik ocijenili su u nedjelju u Mostaru kako formiranje vlasti na razini BiH treba uskoro završiti te su pozvali bošnjačke političke predstavnike da im se priključe i riješe to pitanje.

  – Nema niti jednog razloga da uspostva vlasti na razini BiH ne ide puno brže od dosadašnjeg intenziteta i u narednih tjedan dva taj posao bi trebalo završiti. Pozivamo i treći narod da zajedno s nama rade sve što treba raditi u narednom vremenu – izjavio je Čović novinarima nakon sastanka s predstavnicima SNSD-a i ujedno najavio sastanak s predstavnicima SDA u srijedu u Sarajevu.

  Nakon sastanka u Mostaru, kojemu su prisustvovala i izaslanstva HDZ-a BiH i SNSD-a, Čović je naglasio kako dvije stranke imaju krajnje korektan, partnerski i prijateljski odnos kojega grade godinama te kako su suglasni da to partnerstvo treba dalje snažiti.

  Čelnik SNSD-a Dodik naglasio je kako je trenutno osnovni izazov u BiH formiranje vlasti na državnoj razini te je pozvao bošnjačke predstavnike da im se priključe kako bi se proces uspostave vlasti okončao.

  – Nedopustivo se kasni imajući u vidu da je, i hrvatska i srpska politička reprezentacija, već odavno jasna i da u tom pogledu HDZ i SNSD, nose, odnosno čine vodstvo te dvije reprezentacije. Čekamo da se u okviru bošnjačke političke strukture konsolidira politička volja i da se konačno nađemo tamo gdje trebamo i da radimo poslove koji su nam propisani zakonom i Ustavom – kazao je Dodik.

  Također je dodao kako će se u narednim danima vidjeti da li postoji ozbiljna organizirana opstrukcija formiranja vlasti te kako će dati odgovore na tu opstrukciju ukoliko ona postoji.

  – Pozivamo bošnjačke predstavnike da zajedno završimo formiranje vlasti. Sredite svoju situaciju i dođite da se kao politički predstavnici naroda dogovorimo u skladu s Ustavom šta tko treba da radi – kazao je Dodik.

  Čelnici stranaka na sastanku su, uz ostalo, razgovarali i o europskom putu BiH te su se složili kako taj put nema alternative, a riječi je bilo i o reformi izbornog zakonodavstva, koju, kako je istaknuto, SNSD potpuno podržava jer smatra kako drugi ne mogu birati jednom narodu njegove predstavnike.

  --

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ÷ two = two