More

  Čović: Čini se da idemo u pravcu formiranja vlasti s Osmorkom /VIDEO

  Predsjednik HDZ-a Dragan Čović rekao je danas da se čini da stvari idu u pravcu toga da će se fomirati koalicija Osmorke i HDZ-a i da nakon uspostave vlasti mora biti izmjenjen Izborni zakon da bi Hrvati birali člana Predsjedništva BiH iz reda Hrvata.

  Na pitanje da li su HDZ i Osmorka novi koalicijski partneri Čović je kazao da će vidjeti, ali da se čini da ide u tom pravcu.

  “Uspjeli smo napraviti jedan snažan iskorak u smislu tih načela, programskog, zajedničkog djelovanja na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini. Ono što sam ja vidio ja mislim da ćemo mi već sutra kroz razmjenu elektronskih podataka, određenih korekcija tog sporazuma, u narednih nekoliko dana moći reći da smo taj dio usaglasili i onda idemo u narednu fazu kako bi ispoštovali sve rokove”, rekao je Čović za RTV HB.

  Smatra da imaju dovoljno kapaciteta da s Osmorkom formiraju izvršnu vlast do Božića.

  “Tamo gdje možemo u kantonima zajedno, a svakako na nivou Federacije BiH i Vijeća ministara”, naglasio je Čović.

  Dodao je da se sa “uzurpacijom” pozicije člana Predsjedništva BiH iz reda Hrvata mora rasčistiti trajno i zbog toga priča o Izbornom zakonu.

  “Moramo stvoriti ambijent da Hrvati imaju pravo birati svog člana Predsjedništva BiH. Ostavit ćemo neki period od tri do šest mjeseci da se uspostavi vlast i da ta procedura ide bez bilo kakvih dogovaranja s međunarodnim predstavnicima. Da razumijemo, bez nekih konferencija, okupljanja, to mora ova vlast biti svjesna da mora uraditi. To moramo kao dio reformi za kandidatski status uraditi”, kazao je Čović.

  Podsjećamo, jučer je u centrali SDP-a održan sastanak na kojem je prisustvovalo osam političkih partija koje su predstavile njihov zajednički dokument o programskim načelima Hrvatskoj demokratskoj zajednici BiH, koji je, kako je rečeno po okončanju sastanka – usaglašen.

  Presudna politička borba u smislu izgleda buduće vlasti u Federaciji BiH i BiH odvija se u bošnjačkom klubu Doma naroda FBiH između stranaka Osmorke s jedne i SDA i DF-a s druge strane.

  Otisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  4 × = twenty