More

  Cormack: Sigurnost BiH je u približavanju NATO-u

  Ambasadorica SAD-a u Sarajevu istakla je da je odluka Bosne i Hercegovine o pridruživanju NATO-u odluka koja omogućava jači okvir za razvoj privrede.

  - Advertisement -

  Građani širom Bosne i Hercegovine žele ekonomski razvoj, sigurnost i bezbjednost, a približavanje NATO-u obezbjeđuje jedan okvir za sigurnost i bezbjednost, koji će omogućiti, ne samo građanima, već i firmama koje razmatraju investicije u Bosni i Hercegovini, da se osjećaju sigurnije te da znaju da su njihova ulaganja zaštićena.

  To je ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack izjavila u intervjuu za novinske agencije Fenu i Srnu.

  Kako je rekla, odluka o pridruživanju Bosne i Hercegovione NATO-u je sigurnosna, ali i odluka koja omogućava jači okvir za razvoj privrede u Bosni i Hercegovini.

  Međutim, istakla je da je odluka o pridruživanju bilo koje zemlje NATO-u odluka građana, kao i da je Bosna i Hercegovina tu odluku već donijela, budući da su Predsjedništvo i Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine već odlučili da Bosna i Hercegovina želi postati članica NATO-a.

  “Ono o čemu sada govorimo je aktivacija Akcionog plana za članstvo, koji već postoji za Bosnu i Hercegovinu od ministarskog sastanka u Talinu 2010. godine. Ovo je samo još jedan korak na putu koji će uključivati još jako mnogo posla prije nego što se donese ta konačna odluka”, kazala je američka ambasadorica.

  Pravo na odlučivanje

  Još jednom je ponovila da će građani Bosne i Hercegovine imati pravo odlučiti, kada bude pravo vrijeme, da li se žele pridružiti NATO-u.

  “U međuvremenu, ono što se nadamo da će se desiti je, ako se aktivira MAP te ukoliko se udovolji uslovima da se to postigne, da će to biti još jedan forum za Bosnu i Hercegovinu da postiže napredak”, rekla je Cormack.

  Napomenula je da joj je poznato da odluka u pridruživanju Bosne i Hercegovine NATO-u brine neke građane, koji smatraju, iz historijskih razloga, da to nije prava odluka.

  Međutim, kazala je da je ta odluka daleko u budućnosti te da u međuvremenu NATO nudi mogućnost zajedničkog rada s Bosnom i Hercegovinom kako bi se pomoglo njenom daljnjem razvoju.

  Za američku politiku u Bosni i Hercegovini u narednoj godini kazala je da sigurno možemo očekivati njen kontinuitet.

  Američke sankcije Dodiku

  Američka ambasadorica se osvrnula i na uvođenje sankcija predsjedniku bh. entiteta Republika Srpska Miloradu Dodiku, kazavši da, prije svega, o politici sankcija SAD-a ne odlučuje pojedinac, već više američkih agencija.

  Kako je rekla, odluka o uvođenju sankcija predsjedniku RS-a donesena je zato što je Dodik narušio odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i nije poštovao vladavinu zakona te zbog toga što radi protiv Dejtonskog mirovnog sporazuma.

  “Ova odluka ostaje i dalje važeća i podržava je Vlada SAD-a. Znam da bi nekim ljudima bilo lakše da mogu reći da je to odluka pojedinca i da mogu mene kritizirati, ali to nije politika američke Vlade”, kazala je Cormack.

  Dodala je da bi im pričinilo veliko zadovoljstvo da vide da se Dodik zalaže za istinsku provedbu vladavine zakona, poštivanje Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i napretka u provedbi Dejtonskog sporazuma, što uključuje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i odbacivanje bilo kakvog govora o secesiji.

  Ambasadorica SAD-a također je komentirala pitanje neophodnosti američkog vojnog prisustva u jugoistočnoj Evropi, a u kontekstu posljednjeg izvještaja Atlantskog vijeća o novim američkim strategijama, kada je ovo vijeće predložilo uspostavljanje američke vojne saradnje na spomenutom prostoru.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceAgencije

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  42 ÷ seven =