Čolpa: Ne možemo biti antifašisti trenutka

  O temi ” Dan pobjede nad fašizmom i aktuelni politički i sigurnosni izazovi”, govorio je Nihad Čolpa, predsjednik Građanskog saveza

  Foto: AA

  Ne postoji jednostavna formula za pobjedu nad fašizmom, ali je potrebno suziti prostor i kažnjavati one koji imaju sklonost ka razvijanju neofašističkih ideja, rečeno je na redovnoj sesiji Kruga 99 održanoj u nedjelju u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

  O temi ”Dan pobjede nad fašizmom i aktuelni politički i sigurnosni izazovi”, govorio je Nihad Čolpa, predsjednik Građanskog saveza (GS).

  Čolpa je tom prilikom kazao kako je uvriježeni stav fašizam u Evropi nije pobijeđen, niti iskorijenjen.

  ”Kako u Evropi, tako i u BiH. Onaj koji kaže da u BiH nema fašizma, taj ili je slijep ili je isti zagovornik fašizma u BiH. Nema jednostavne formule da se pobijedi fašizam, to u svijetu nije urađeno“, rekao je Čolpa.

  Smatra kako jedino što se može uraditi jeste suziti prostor za manipulaciju i kažnjavati sve oblike koji imaju sklonost za razvijanje neofašističkih ideja.

  Podsjetio je kako u BiH ne postoje zakoni kako bi zagovornici neofašističkih ideja bili kažnjeni.

  ”Svaki period ima svoj fašizam, ali je rijetkost ono što mi u BiH imamo, a to je da je nama fašizam postao i pravilo. To se najbolje ogleda u tome da imamo dvije škole pod jednim krovom u BiH, u tome da imamo težnju za rasističke izborne zakone, secesionističkoj politici Milorada Dodika i mnogo drugih primjera“, rekao je Čolpa.

  Rekao je kako se malo priča o antifašizmu i djelovanju.

  Upitao je da li smo pravi antifašisti ako smo ”jednu od najsvjetlijih civilizacijskih tekovina sveli na aktivnost, ceremonije i retoričku aktivnost koja u proteklom periodu nije donijela rezultate“.
  Smatra kako je potrebno zajednički se boriti protiv recikliranja historije i mogućnosti njenog ponavljanja.

  ”Svi oni koji antifašizam shvataju, da je to ceremonija ili retorička izjava, trebaju znati da neofašisti i neofašističke ideje vole takve antifašiste trenutka. Ja mislim da su progresivne snage u BiH satjerane u ćošak, i da mi više ne možemo biti antifašisti trenutka te da moramo uraditi određene korake kako bi se suprotstavili”, poručio je Čolpa.

  Ono što možemo uraditi, dodaje, jeste zbiti redove, organizovati se jer ”zadatak nije nimalo lak“.

  Danas na sesiji će razgovarati i o sigurnosnom izazovu BiH te podsjetio kako u posljednje vrijeme dolazi do pojačanog naoružavanja u Republici Srpskoj, a najavljeno je i formiranje rezervnog sastava.

  Čolpa je, kako kaže, inicirao vanrednu sjednicu koja će se organizirati u narednim danima, a u cilju da se popuni aktivni sastav federalne policije na federalnom, odnosno kantonalne policije na kantonalnom nivou te da se na federalnom nivou formira specijalna jedinica za posebne namjere.

  ”To će biti prvi odgovor sa ciljem da se osigura mir u BiH jer sigurnost za sve nas je možda jedna od najvažnijih ljudskih potreba koje trebamo osigurati“, rekao je Čolpa.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  six + 1 =