Clark: Dok SAD i EU spavaju, druge sile aktivne na Balkanu

  Penzionisani američki general upozorava na političke sukobe etno-religijskog karaktera između nacija i utjecaj drugih država i terorističkih grupa.

  Clark: 'Politički sukobi etno-religijskog karaktera između nacija prijete da metastaziraju u nacionalne i regionalne krize' [Reuters - Arhiva]

  U autorskom tekstu za The Washington Post umirovljeni američki general Wesley Clark, koji je zapovijedao snagama NATO-a 1990-ih, piše kako većina Amerikanaca i Europljana smatra da je pitanje brutalnog konflikta na zapadnom Balkanu riješeno, ali da je to, nažalost, daleko od istine, javljaju agencije, prenosi Otisak.ba.

  “Prošlo je više od dva desetljeća otkad sam s Richardom Holbrookeom i našim timom pregovarao o završetku rata u Bosni i Hercegovini. NATO je tada reagirao i zaustavio i srpsko etničko čišćenje na Kosovu. Danas su tri države iz regije članice NATO-a, a dvije članice Europske unije. Kosovo je neovisno”, piše Clark.

  No, ističe kako stalni politički sukobi “etno-religijskog karaktera između tih nacija” kontinuirano prijete da “metastaziraju u nacionalne i regionalne krize, čineći regiju primarnom metom uplitanja stranih sila”.

  Clark: ‘Dok su SAD i EU spavali, drugi su se aktivirali’

  Mješavina loše vladavine, ekonomske stagnacije i slabih institucija napravila je “malu, ali značajnu manjinu ranjivom na regrutaciju od strane nasilnih džihadista”, smatra američki general, kako prenosi Fena.

  Sve to, kaže, čini regiju prostorom koji eksploatiraju terorističke organizacije i države poput Rusije, Kine i Turske.

  Clark kaže da je SAD predao većinu odgovornosti Europskoj uniji smatrajući da budućnost država leži u tom bloku.

  “Ali, dok su SAD i Europa spavali, druge su se sile aktivirale”, navodi on.

  Kremlj, prema njegovu mišljenju, pojačava svoj utjecaj i potiče protivljenje Europskoj uniji i NATO-u, podržavajući ekstremističke grupe, pruža vojnu pomoć i raspiruje etničke podjele koje “okreću pravoslavce protiv muslimana”, namjerno podižući “tenzije koje su bile gorivo za ratove 1990-ih”.

  On piše i o jačanju uloge Turske, “donacijama iz Saudijske Arabije za džamije i vjerske organizacije”.

  ‘Spriječiti jezivu destabilizaciju’

  Ističe kako i Kina traži svoje mjesto, nudeći investicije za infrastrukturne projekte koji “uvijek dolaze uz određene uvjete”.

  “SAD i Europa moraju ostati predane Zapadnom Balkanu. Područje slobodne trgovine dobra je ideja, ali ne može zamijeniti jamstva koja pružaju NATO i EU. Mora postojati jasna mapa puta prema članstvu u EU-u. Iako se narodi u regiji ne slažu o mnogim pitanjima, jedinstveni su u protivljenju ISIL-u i prema ekonomskim problemima”, ističe Clark.

  Dodaje kako se mora osigurati da milijarde dolara koje su investirane u regiju ne propadnu.

  “Imamo mnogo načina da spriječimo jezivu destabilizaciju na zapadnom Balkanu. Potvrdimo našu predanost u pomoći ovim demokracijama da dostignu svoj puni potencijal”, zaključuje general Clark.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  × four = sixteen