More

  Članovi posljednjeg Predsjedništva SFRJ rade na “Apelu za spas BiH”: Jedino rješenje građanska država

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Trojica članova posljednjeg Predsjedništva SFRJ: Stjepan Mesić iz Hrvatske, Bogić Bogićević iz Bosne i Hercegovine i Vasil Tupurkovski iz Sjeverne Makedonije, ovih dana dovršavaju dokument nazvan “Apel za spas Bosne i Hercegovine”, koji planiraju uputiti ključnim instancama unutar i izvan BiH na kojima se odlučuje o toj zemlji, ali će ga namijeniti i “svima kojih se to tiče”, kao i cijeloj javnosti.

  Kako je objavio sedmični list Nacional, Mesić, Bogićević i Tupurkovski u svom Apelu zagovaraju posve suprotno rješenje za BiH od etničkih koncepata Republike Srpske i HDZ-a BiH, koje podržavaju vlasti iz Beograda i Zagreba.

  Za razliku od takvih politika, koje u nacionalno podijeljenoj zemlji nastoje dodatno osnažiti etnički na račun građanskog načina odlučivanja, inicijatori i autori Apela za spas BiH uvjereni su da je “jedino rješenje za Bosnu i Hercegovinu građanska država”, piše Jutarnji list, prenosi Oslobođenje.

  ‘Nešto se mora učiniti

  “Propali su i ovi posljednji pregovori u Neumu i shvatili smo da se nešto mora učiniti. Sadašnja ‘daytonska BiH’ je nefunkcionalna i zato radimo na prijedlogu kako izići iz sadašnje situacije”, objasnio je Stjepan Mesić na početku razgovora za Jutarnji list.

  Na pitanje kako izgleda zajednički prijedlog Mesić kaže da je on u fazi usaglašavanja te da ne bi bilo dobro da izlazi u javnost s tekstom.

  “Ne mislite da postoji tendencija majoriziranja tamošnjih Hrvata koja se najbolje vidi na primjeru Željka Komšića, koji je glasovima Bošnjaka izabran u Predsjedništvo BiH?”

  “To je jedno od pitanja koja pokušavamo razriješiti u dokumentu. Hrvatska politika vodila se principom ‘što više putovnica se podijeli u BiH, to će biti sigurnija pozicija Hrvata’, a to je bilo pogrešno.

  Želim reći da su i neke izvanjske politike imale utjecaj na sadašnje stanje u kojem je Bosna i Hercegovina.

  ‘Komšić nikad nije bio protiv BiH’

  Što se tiče Željka Komšića, prema mojem mišljenju, njegov izbor predstavlja korak prema građanskoj državi, jer za njega su uz Bošnjake i Hrvate glasali Srbi i pripadnici manjina.

  Oni su glasali za Komšića jer on podržava BiH, bio je pripadnik Armije BiH.

  Jednostavno, Komšiću se ne može prigovoriti da je bilo gdje bio protiv Bosne i Hercegovine.

  Osim toga, u Predsjedništvo BiH ne bira se predstavnik Hrvata, Srba i Bošnjaka.

  Bira se po jedan član iz hrvatskog korpusa, kao i iz bošnjačkog, odnosno, srpskog, međutim, oni svaki za sebe ne predstavljaju nikoga, nego predstavljaju državu Bosnu i Hercegovinu.

  Nažalost, ta činjenica izgubila se u sadašnjim političkim svađama i ispada da oni predstavljaju Bošnjake, Srbe i Hrvate. Ali to jednostavno nije točno.”

  ‘Dodik i Čović su razbijači BiH’

  “Što mislite o stajalištu nekih ovdašnjih dužnosnika prema kojima je Milorad Dodik saveznik pa čak i prijatelj Republike Hrvatske?”

  “Ne znam čiji prijatelj je Dodik, ali znam da je on razbijač Bosne, baš kao i Dragan Čović.”

  Iako je Stipe Mesić zasad diskretan u vezi sa sadržajem “Apela za spas BiH”, čini se kako on, Tupurkovski i Bogićević namjeravaju predložiti raspuštanje daytonske BiH, uz objašnjenje da su sadašnji entiteti uspostavljeni oružjem i zločinima, te mirnu reintegraciju zemlje pod međunarodnim protektoratom.

  Prije nekoliko godina slična ideja izišla je iz Biskupske konferencije BiH, kada su se katolički biskupi založili za ukidanje homogenih kantona/županija, ali nisu dobili podršku, dapače, iz HDZ BiH su im poručili “da ne razumiju probleme Hrvata u BiH”, piše Jutarnji list.

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img