Članovi AM SDA Brčko distrikta BiH organizirali akciju čišćenja mjesta sekundarne masovne grobnice na Goricama

  Autor: Asocijacija mladih SDA Brčko distrikta BiH

  Članovi AM SDA Brčko distrikta BiH, danas su organizirali akciju čišćenja mjesta sekundarne masovne grobnice u Brčkom, tačnije u naselju Gorice, gdje su u prethodnom ratu zakopana tijela stradalih Bošnjaka i Hrvata.

  Ovo nije prvi put da AM SDA Brčko organizira ovakvu vrstu akcije, prethodno su to uradili i prošle godine.

  Iz Asocijacije poručuju kako su oni svjesni dešavanja u protekloj agresiji na Bosnu i Hercegovinu, te da je njihova dužnost da se sjećaju, ali i vode računa o stratištima i stradanjima nevinih žrtava.

  Također, navode kako će uskoro uputiti zvaničnu inicijativu nadležnima da se ovo mjesto označi putokazima, i da se, u skladu sa tim obilježi i državnim simbolima.

  Učesnik današnje akcije Vedad Zeherović kaže kako je u proteklom ratu bio zarobljen sa porodicom, i da je u tom periodu doživio strašne traume. On kaže kako su na ovom mjestu, koje je danas čistio, pronađeni posmrtni ostaci njegovog oca i tetka, te da je ovo jedna od najvećih masovnih grobnica u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

  „Ponosan sam na ovu omladinu okupljenu oko Asocijacije mladih Brčko distrikta BiH, i hvala im što drugu godinu za redom čuvaju ovo mjesto i podsjećaju na dešavanja koja su se zbila na ovom području“, ističe Zeherović

  Tvrdi kako je njegova želja da se ovo nikada i nikome ne ponovi, i da se nada da nikoga više neće zadesiti njegova sudbina.

  Iz Asocijacije poručuju kako su zahvalni nadležnima u Odjeljenju za javnu bezbijednost pri Vladi Brčko distrikta BiH na pomoći prilikom prikazivanja mapiranog puta za minsko-eksplozivne naprave.