Članice Brčanskog srca podijelile ruže pacijenticama na Ginekologiji

  Kada govorimo o BiH, gruba stopa učestalosti je 31,2 na 100.000 žena. U BiH godišnje oboli 258 žena od raka grlića maternice, a 119 žena preminu od ove bolesti.

  Foto: Otisak.ba

  Novinar: Kristian Bilić

  U okviru akcije “Januar – mjesec borbe protiv karcinoma grlića maternice”, članice Udruženja “Brčansko srce” danas su posjetile Odjel ginekologije Bolnice u Brčkom i podijelile ruže pacijenticama.

  Stopa u BiH jedna od najvećih u Evropi

  Rak grlića maternice jedna je od najučestalijih bolesti u BiH, pa i Evropi, ali za razliku od naprednih zemalja, gdje se ovom problemu posvećuje velika pažnja, strategija prevencije u BiH je još “mrtvo slovo na papiru”.

  Kada govorimo o BiH, gruba stopa učestalosti je 31,2 na 100.000 žena, a dobno standardizirana je 23,9. Usporedbe radi, učestalost u Srbiji je 20,3, dok recimo Hrvatska, Slovenija, Italija i Španija i još neke zemlje imaju učestalost obolijevanja ispod 8 na 100.000 žena.

  U posljednjih 10 godina imamo blagi porast otkrivenih slučajeva karcinoma grlića maternice. Nastanak karcinoma grlića maternice veže se za infekciju humanim papiloma virusom, odnosno seksualno prenosivom infekcijom. Postoji određeni broj pisanih strategija za prevenciju malignih bolesti, ali se ne provode.

  U BiH godišnje oboli 258 žena 

  Prema procjeni Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Instituta Catala d’Oncologia iz Španije u BiH godišnje oboli 258 žena od raka grlića maternice, a 119 žena preminu od ove bolesti. Po ovoj procjeni, 1,6 miliona žena od 15 godina pa naviše potpadaju pod rizik raka grlića materice u BiH.

  Bitno je za ovaj tip karcinoma istaći da se može stopostotno spriječiti redovnim pregledima i kontrolama. Rak, kao ni druge bolesti, ne bira ni po dobi, ni po boji kože. Ukoliko se otkrije u ranoj fazi, prije nego postane široko invazivan, izlječenje je potpuno. Ali, žena mora nastaviti s redovnim kontrolama i testovima. Ako se bolest otkrije u invazivnoj fazi, pacijentica mora proći kroz potpuni onkološki tretman, ishod ovisi od mnogo faktora.

  Preventivna HPV vakcina, a ima ih tri, štiti od najčešćih tipova humanog papiloma virusa. Sada se daje u dvije doze i namijenjena je prvenstveno djevojčicama u dobi od 11-12 godina. Ova vakcina je registrovana i u našoj zemlji, ali se ništa više nije uradilo na tom planu, tako da naše žene i javnost uopšte nemaju pravu informaciju o ovoj vakcini, njenim benefitima i primjeni generalno.

  Druga bolest po učestalosti javljanja

  Oboljenje se može spriječiti u 80% slučajeva, redovnim pregledom Papa testom. Rak grlića maternice zauzima drugo mjesto kako po učestalosti javljanja, tako i po mortalitetu od ginekoloških karcinoma poslije raka dojke. Ovo oboljenje najčešće se javlja kod žena od 45 do 50 godine starosti. Oko 37% oboljelih žena su mlađe od 35 godina, dok žene starije od 65 čine 10% oboljelih.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  + twenty = 29