More

  Civilni sektor je ključni faktor u prevenciji korupcije /FOTO

  Civilni sektor je ključni faktor u prevenciji korupcije, jedan je od zaključaka Konferencije povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv korupcije. Konferenciji koja je u organizaciji Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije – APIK kao jedan od učesnika iz redova civilnog sektora učestvuje i predstavnik Omladinskog centra “Vermont” Damir Radenković  koji je skrenuo pažnju na bitnost prevencije korupcije u svim oblastima društva, te saradnju svih aktera na suzbijanju i prevenciji korupcije. Poziva sve građane da se jave sa informacijama i organizacije da se uključe u borbu protiv korupcije.

  Elvis Kondžić

  Uvodne riječi na ovoj Konferenciji je uputio direktor APIK-a, gospodin Elvis Kondžić te se osvrnuo na bitnost jače saradnju i odlučniju borbu protiv korupcije i otvaranje dijaloga sa građanima, dok je formalno otvaranje Konferencije izvršio dr Denis Zvizdić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne Skupštine BiH. Dr Denis Zvizdić je istakao da je jako bitno da imamo dobre Zakone i jaku Kancelariju te je najavio jaču borbu “jer je korupcija bolest koja donosi propast države”. Istakao je da će to biti njegov lični i koalicioni prioritet  zajedno sa usvajanjem Zakona o sukobu interesa.

  Denis Zvizdić

  Konferencija je okupila mnoge relevantne institucije u borbi protiv korupcije kako bi se predstavili ključne aktivnosti koje se sprovode u ovoj oblasti. Konferenciji također prisustvuju i zvaničnici relevantnih institucija sa svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini, predstavnici međunarodnih institucija u Bosni i Hercegovini, civilnih organizacija, medija i akademske zajednice koje djeluju u oblasti prevenciji korupcije.

  Predsjednik antikorupcijskog tima Vlade Federacije Bosne i Hercegovine prof. dr Eldin Mujanović je rekao da je Vlada Federacije 2012. godine uradila prvi plan borbe protiv korupcije i formirala prvo tijelo te predložila set antikoruptivnih zakona. Do danas se neki još nisu usvojili, a neki nemaju svoju punu primjenu.

  Na Konferenciju učestvuje i zamjenik direktora Kancelarije za prevenciju korupcije i koordinaciju aktivnosti na suzbijanju korupcije Brčko distrikta BiH, gospodin Mirza Mešanović koji je rekao da je nijedna zemlja do sada nije u potpunosti uspjela iskorjeniti korupciju, ali da je jako bitno nastaviti raditi na prevenciji i suzbijanju iste. Zahvalio se na pomoći i saradnji APIK-u, te je napomenuo da Brčko distrikt ima Zakon o kancelariji i zaštiti prijavitelja i da je Kancelarija je osnovana 2018. godine ali u punom kapacitetu su počeli da rade u maju 2020. godine.

  Dodao je da je imamo usvojenu Strategiju za borbu protiv korupcije do 2024. godine, te da su imenovane kontakt tačke i njihovi zamjenici u svim Odjeljenjima i Javnim preduzećima Brčko distrikta. Do sada je zaprimjeno 50 prijava, sve je obrađeno i 5 predmeta okončano. Ostalo je proslijeđeno Policiji Brčko distrikta i Tužilaštvu Brčko distrikta. Fokus im je na zviždačima i zaštiti lica. Podnijeli su četiri zahtjeva da se dodjeli status zviždača.

  2023. godina je godina kada možemo očekivati da građani Brčko distrikta prepoznaju korake institucija u borbi protiv korupcij, istakao je Damir Radenković. Omladinski centar “Vermont” sutra nastavlja sa aktivnostima u prevenciji korupcije u Brčko distriktu BiH.

  Otisak.ba

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  seventy four + = eighty one

  Čitano

  Povezani članci